Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Check zo hoe hoog het water bij jou in de buurt staat als de dijken breken

Door Marijke Helsloot 2 februari 2020

Eén op de vijf Nederlanders weet het zeker: over 100 jaar staat het grootste gedeelte van ons land onder water, schreef RTL Nieuws. Dit bleek uit een onderzoek met ruim 1.000 volwassenen dat door de waterschappen en Rijkswaterstaat is uitgevoerd. Maar hoe reëel is dat?

Daar geeft projectleider zeespiegelstijging bij het KNMI, Sybren Drijfhout, antwoord op. Die kans is zeer klein, volgens hem. “Zelfs de worstcasescenario’s voor zeespiegelstijging voorzien de komende honderd jaar geen stijging van meer dan 1,5 meter.” En daarmee houden we de voeten nog wel droog.

Overstroomt jouw buurt?

Maar als de dijken onverhoopt toch breken, zoals 25 jaar geleden, moeten we dan vluchten in Zoetermeer? Dit kan je zien via de website overstroomik.nl. Wij gingen je vast even voor en de kans is groot dat Zoetermeer niet volledig overstroomt. Zo zijn de postcodes 2713 en 2716 geen risicogebied. Het slechte nieuws? In de meeste andere wijken is er zeker kans op overstromingen. Tot wel 2,5 meter kan het water hoog komen. Naast het vele water is er een kans op geen drinkwater en elektriciteit en kunnen er problemen zijn met de riolering, de gaslevering én grote drukte op de weg.

Op jezelf aangewezen

Vullen we de postcode van het centrum in (2711), geeft de site aan dat er een kans van groter dan 10% is, dat jij dit in je leven meemaakt en je dan geen water, elektriciteit, gas, toilet, internet hebt. Blijf je thuis, ben je enkele dagen op jezelf aangewezen. Vlucht je, is er kans op grote drukte op de weg.. brr!
Word je nu een beetje bang door dit bericht? Lees dan nog eens de quote van Sybren in de eerste alinea! 🙂

Lees ook:

Komend weekend is de N470 afgesloten en dit is het alternatief

In het weekend van vrijdagavond 31 januari tot en met maandagochtend 3 februari vinden er werkzaamhe...

Dit zijn de populairste babynamen in Zoetermeer van 2019

Cees, Bea, Henk: deze babynamen zijn niet meer van deze tijd. Nee, met namen als Tess, Sophie en Luc...

6x Plekken in het Stadshart waar je een ‘coffee to go’ kan halen

Je kent het vast wel; je bent onderweg naar je werk, maar omdat je met van alles en nog wat bezig wa...

Meer over

Nieuws

adv.