Op Koningsdag de vlag uithangen? Dit zijn de regels

Door Marijke Helsloot 19 april 2019

Heb je de Hollandse driekleur in huis en eventueel ook nog een oranje wimpel, dan hang je op Koningsdag natuurlijk de hele boel buiten. Maar er is een officieel vlaggenprotocol. Dus voor het geval je een vlag hebt en een vlaggenmast: dit mag je wel en niet doen:

Even voor de duidelijkheid: je bent als inwoner van Nederland niet verplicht om de vlag uit te hangen op Koningsdag. Voor overheidsgebouwen is het echter wel verplicht. Ook mag je op andere dagen de vlag uithangen, bijvoorbeeld voor een huwelijk of gewoon omdat het gezellig staat.

Met wimpel

Je mag dus altijd de vlag uithangen, maar als je dat doet zijn er wel een paar regels. Alleen op Koningsdag en de verjaardagen van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje mag je vlaggen mét de oranje wimpel. Verder mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Let er dus op dat de stok de juiste lengte heeft. Ook is de gewoonte om de vlag niet te laten hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Wil je toch ’s nachts de vlag laten hangen? Dan is een goed gebruik de vlag te verlichten zodat de kleuren goed zichtbaar zijn.

Kleuren

Er zijn geen voorschriften voor de afmeting van de Nederlandse driekleur. De lengte moet zich wel verhouden tot de breedte als 3:2. De officiële kleuren zijn helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw.

koningsdag 2019 zoetermeer

Koningsdag 2019: dit is er te doen in Zoetermeer

Voor je het weet, staat Koningsdag 2019 alweer voor de deur. Natuurlijk is er ook dit jaar weer van ...
Koningsdag 2019 Zoetermeer

Koningsdag 2019 Zoetermeer: Alles over de vrijmarkt

Koningsdag 2019 in Zoetermeer: een feest voor jong en oud! En dit jaar valt de verjaardag van de Kon...
Afvalbakken Zoetermeer

MAG DAT: krijg je straf als je je afval niet goed scheidt?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

adv.