Zoetermeer Toen: Het is niet de eerste keer in Zoetermeer dat het gas verdwijnt

Door Marijke Helsloot 16 december 2018

Door gastredacteur Wilco Pot

De ambitie van de gemeente Zoetermeer is om (bijna) alle woningen in Palenstein van het gas af te halen. De hoe flats worden gesloopt en die maken plaats voor behoorlijk wat aardgasvrije nieuwbouwwoningen. Maar wist je dat dit niet de eerste keer in Zoetermeer is dat de woningen van het gas af zijn gegaan?

Gasfabriek en -lantarenpalen

Rond 1900 werd er nog petroleum gebruikt voor lampen en hout voor de kachel. Grote steden kregen zowel stadsgas voor de verlichting als ook gas om te kunnen koken en voor de verwarming. Ook in Zoetermeer werd in 1906 een gasfabriek opgericht. Daarnaast werden er gaslantarenpalen in de Dorpsstraat geplaatst.

Fabriek weer dicht

Het gas was van korte duur want al in 1917 werd de gasfabriek weer gesloten. Er was door de Eerste Wereldoorlog een gebrek aan olie (om gas van te maken) en daarnaast waren de prijzen enorm gestegen. Voor verlichting kreeg Zoetermeer een aansluiting op de elektriciteitsfabriek in Delft. Koken moest weer ouderwets op het petroleumstel.

Gasfitterswoning

Het gasfittershuisje aan de Delftsewallen. Foto's: Wilco Pot

De gasfitter woonde in een woonhuis aan de Delftsewallen. Jarenlang is het woonhuis van de gasfitter nog bewoond gebleven. Het werd zelfs gemeentemonument. Helaas moest, bijna 100 jaar later, het terrein van de voormalige gasfabriek gesaneerd worden. Omdat er grote machines het terrein op moesten, stond het huisje in de weg. Het werd te koop gezet voor 1 euro met als voorwaarde dat het dan wel ergens anders geplaatst moest worden. Omdat niemand zich meldde moest het huisje worden gesloopt.

Lees meer historische weetjes over Zoetermeer:

Zoetermeer Toen

Zo zwommen Zoetermeerders vroeger in zwembad de Olympus

Waar heb jij je zwemdiploma A, B en C gehaald? Precies! In het zwembad van sporthal de Olympus. Dit ...
Huurman Zoetermeer

Heet jij Huurman, Van Dorp of Bolleboom? Dan ben je een echte Zoetermeerder

Bij de bakker, bij de kapper of op school: als je in Zoetermeer rondloopt, hoor je regelmatig dezelf...
Openbare Lagere School Dorpsstraat Zoetermeer

Nu een gezellig restaurant, toen een lagere school

De laatste jaren kennen wij het pand aan de Dorpsstraat 114 als een gezellig restaurant aan het grot...

adv.