Zoetermeer Toen: buurtsupermarkt Spar komt oorspronkelijk gewoon uit Zoetermeer!

Door Marijke Helsloot 6 januari 2019

Supermarkt Spar kom je vaak in de kleine dorpen tegen en tijdens vakantie in het buitenland. De komende jaren zullen we Spar op steeds meer plekken, zoals langs de snelwegen en in grote steden, tegenkomen. In de loop der jaren is Spar zelfs uitgegroeid tot een van de grootste foodretailers ter wereld. Maar wist je dat de bekende buurtsuper oorspronkelijk uit Zoetermeer komt en dus door een Zoetermeerder is bedacht?

In 1932 richtte Zoetermeerder Adrianus van Well de Spar (Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig) supermarkt op. Waar nu Hovestein in de Dorpsstraat is, ter hoogte van Dorpsstraat 186) opende een supermarkt met levensmiddelen en later met een klein postkantoor ernaast. Dit was dus de eerste Spar ter wereld! Helaas is de supermarkt uit Zoetermeer verdwenen. Eerst verhuisde Spar van de Dorpsstraat naar winkelcentrum De Vlieger in Rokkeveen en weer later werd C1000 eigenaar.

Rolschaatsen

Spar supermarkt

Zoetermeerders deden hun dagelijkse boodschappen bij de Spar in de Dorpsstraat. Je vond er een vlees-, kaas- en broodafdeling. In de straten zag je vrachtwagens van Spar rijden en via het water werden zelfs levenswaren per boot buiten het dorp gebracht. Op zondag werd er door kinderen gerolschaatst op het parkeerterrein erachter toen de supermarkten op zondag nog gesloten waren.

Groen

De Zoetermeerse ondernemer had bedacht dat als je gezamenlijk inkopen doet en reclame maakt, je daar met zo min mogelijk kosten met elkaar van profiteert. Het bedachte logo is een spar en dat was speciaal door Adrianus van Well als symbool uitgekozen omdat deze boom het hele jaar groen blijft. In de jaren die volgden werd Spar steeds verder uitgebreid. Vanaf 1947 kwamen er ook in België vestigingen maar ook in Duitsland, Spanje en Italië.

Spar is weer hot!

Spar supermarkt is weer helemaal terug want er zullen de komende tijd weer meer locaties geopend worden. Je zult Spar tegenkomen bij benzinestations, vakantieparken, in de centra van grote steden, bij universiteiten en in dorpscentra. Dus het zou wel heel raar zijn als wij in Zoetermeer geen Spar meer terugkrijgen. Deze unieke formule is gewoon bedacht in onze eigen stad!

Het zou wel heel raar zijn als we in Zoetermeer geen Spar supermarkt krijgen

Bron: Wikipedia / Facebookgroep Zoetermeer die goeie ouwe tijd

Lees meer historische verhalen over Zoetermeer:

Gasfabriek Zoetermeer

Zoetermeer Toen: Het is niet de eerste keer in Zoetermeer dat het gas verdwijnt

Door gastredacteur Wilco Pot De ambitie van de gemeente Zoetermeer is om (bijna) alle woningen in...
Markt Soeterweijde Zoetermeer

Zoetermeer Toen: boodschappen doen op de markt bij Soeterweijde

Tegenwoordig kun je de warenmarkt op drie plekken in Zoetermeer bezoeken. Verse groenten, vis, kaas,...
Locomotion Zoetermeer

Zoetermeer Toen: de leukste beelden van stappen in discotheek Locomotion

Menig Zoetermeerder heeft leuke herinneringen aan discotheek Locomotion. Hardcore party's, uitgaan o...

adv.