Zo vierde Zoetermeer vroeger Pasen

Door Marijke Helsloot 21 april 2019

Zo uitbundig als we tegenwoordig eerste en tweede paasdag vieren, zo ging het er vroeger echt niet aan toe. Het oude Zoetermeer vierde voornamelijk het Christelijke feest in de kerk. Paasgourmetten, eieren zoeken en lekker shoppen bestond helemaal niet. We vroegen Zoetermeerders ‘op leeftijd’ hoe Pasen vroeger gevierd werd in Zoetermeer.

Paasbrunchen, paasshoppen, een weekendje weg, naar de woonboulevard of actieve uitjes op tweede paasdag. Tegenwoordig weten we niet beter. Maar in vroegere tijden was dit nog helemaal niet aan de orde. Het zeer gelovige dorp Zoetermeer bezocht trouw de kerkdiensten tijdens Pasen. Het was een stoet van Zoetermeerders die op hun paasbest gekleed naar bijvoorbeeld de Grote Kerk in de Dorpsstraat trokken. Christenen vierden en vieren met Pasen het feest van hoop en leven.

Etalage

Op zoek naar oud beeldmateriaal van paasvierend Zoetermeer van vroeger, kwamen we eigenlijk niet zoveel tegen. Behalve een etalage van de vroegere Slagerij Vollebregt aan de Dorpsstraat 127. De speciale paasetalage van zo rond de 1930-1940 werd gesierd met lekker vlees. Barbecuen zal er vast niet zijn gedaan, maar lekker eten speelde dus toch wel een belangrijke rol. Alhoewel dat wellicht meer door de rijkere bewoners werd gekocht.

Paviljoen Zoetermeer

Dit was vroeger hét wegrestaurant van Zoetermeer

Tegenwoordig hebben we wegrestaurant Knorrestein langs de A12. In vroegere tijden was er ook al een ...
A12 Zoetermeer

Historisch weetje! De A12 langs Zoetermeer bestaat al meer dan 80 jaar

De A12 is de ouste autosnelweg van Nederland. De weg langs Zoetermeer bestaat al sinds 1937 toen het...
Hotel Gouden Leeuw Zoetermeer

Dit hotel stond vroeger in de Dorpsstraat

Het handjevol hotels in Zoetermeer kennen we wel: Golden Tulip, NH, De Sniep en Bastion. Maar dat er...

 

adv.