Lees hoe de Nicolaaskerk in 9 maanden werd gebouwd en wat bier hiermee te maken heeft

Door Marijke Helsloot 24 maart 2019

Door: Wilco Pot

De Nicolaaskerk aan de Dorpsstraat staat er sinds het begin van de negentiende eeuw. Als je er langs loopt, valt de grootte van dit gebouw niet eens zo op. Kijk je aan de achterkant dan zie je pas hoe groot deze kerk is met daarachter het kerkhof. Dat de H. Nicolaasparochie in maar 9 maanden is gebouwd, dat weten de meeste Zoetermeerders niet. En wat de rol van bier is, waarschijnlijk helemaal niet…

Na de tachtigjarige oorlog hielden Katholieke gelovigen geheime bijeenkomsten omdat die diensten toentertijd verboden waren. Een Katholieke kerk bestond er dus nog niet. Aan het begin van de negentiende eeuw (1817) kon een nieuwe start worden gemaakt en werd de eerste Katholieke kerk in Zoetermeer gebouwd. Al gauw was de kerk te klein voor het aantal gelovigen. Er kwam een grotere kerk en nadat ook die uit zijn jasje was gegroeid werd de huidige Nicolaaskerk, zoals wij ‘m kennen, gebouwd in 1915.

De tekst gaat verder onder de foto’s

Nicolaaskerk. Foto's Wilco Pot
Interieur van de Nicolaaskerk, Dorpsstraat 24, schilderingen van Frans Loots en Theo van der Lee

Handje meehelpen

De toenmalige bouwpastoor W.J. Turnhout hield de bouw nauwlettend in de gaten en hielp waar nodig mee. Ondertussen joeg hij de bouwlui flink op en zorgde hij ervoor dat er genoeg bouwmaterialen waren. Zijn inzet en die van de bouwlieden werd beloond want de nieuwe Nicolaaskerk was in 9 maanden klaar. Tenminste aan de buitenkant. Over de binnenkant werd zomaar nog eens 10 jaar gedaan.

Biertje?!

De laatste stap van de afronding van de bouw van de kerk was het plaatsen van de haan en het kruis op de punt van de 37 meter hoge kerk. De medewerker, die daarvoor verantwoordelijk was, vond dat hij wel een biertje had verdiend voor zijn inzet. Voordat hij de moeite zou doen om die haan en dat kruis op hun plek te zetten, vroeg hij de pastoor om een fris biertje. Aangezien de pastoor hier niet aan mee wilde werken, besloot de medewerker de haan en het kruis wel te plaatsen maar die met een spijker vast te zetten. Om de pastoor te pesten want de haan en het kruis bleven stokstijf op hun plek staan. Terwijl de haan eigenlijk met de wind hoort mee te bewegen.

Wind

De pastoor had geen keus en moest toegeven aan de wens van een ijskoud biertje. Alleen dan zou de bouwer het dak weer opklimmen en de spijker eruit halen. En zo eindigt dit verhaal dat het helemaal goed is gekomen met de Nicolaasparochie in de Dorpsstraat. Waar gelovigen en niet-gelovigen van kunnen genieten én nog steeds elke dag de juiste windrichting kunnen checken.

Lees ook:

Spar supermarkt Zoetermeer

Zoetermeer Toen: buurtsupermarkt Spar komt oorspronkelijk gewoon uit Zoetermeer!

Supermarkt Spar kom je vaak in de kleine dorpen tegen en tijdens vakantie in het buitenland. De kome...
Zoetermeer Toen

Zo zwommen Zoetermeerders vroeger in zwembad de Olympus

Waar heb jij je zwemdiploma A, B en C gehaald? Precies! In het zwembad van sporthal de Olympus. Dit ...
Politiebureau Zoetermeer

Zoetermeer Toen: Het politiebureau was er eerder dan het Stadshart

Tegelijkertijd met de groei van de stad Zoetermeer startte de bouw van een gloednieuw politiebureau ...

adv.