Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit zijn de leukste herinneringen aan de Konmar supermarkt in het Stadshart

Door Marijke Helsloot 16 juni 2019

Weet je nog dat supermarkt Konmar in het Stadshart werd geopend? Een nieuwe tijd van boodschappen doen brak aan want zo’n megastore, die nu heel gewoon is, kenden we helemaal niet. Fijne herinneringen zijn snoep, dierenvoer en kruiden scheppen in de self service-schappen, winkelkarretjes verzamelen voor spaarzegels en vers gebakken stokbrood en een grote collectie groente en fruit op de versafdelingen.

Konmar supermarkt Zoetermeer
Entree Konmar aan de Westwaarts. Foto: A.J. Leepel / Historisch Genootschap Oud Soetermeer

Boodschappen doen bij prijsvechter Konmar supermarkt was meer dan 30 jaar geleden een waar uitje. Want daar kon je echt alles krijgen. Je vergaapte je aan de enorme groente- en fruitafdeling met bergen appels, de bakkerij waar je de bakkers aan het werk zag, de slijterij en de rijen met kassa’s. Dit kenden wij helemaal niet!

Scheppen maar!

Snoep, kattenvoer, hagelslag en kruiden scheppen uit grote transparante bakken was ook zoiets. Met lege zakken en scheppen stonden we in ‘het paradijs’ van zoetigheden, pittige smaakmakers en dierenvoer. We schepten de lege zakken vol om ze vervolgens op de weegschaal te leggen waar je ook nog zelf mocht wegen. Veel Zoetermeerders gooiden er vaak, na het printen van de prijssticker, nog een extra schepje bovenop :-).

Winkelkarretjes sparen

Een leuke activiteit bij de supermarkt was winkelkarretjes sparen, want daar kreeg je namelijk geld voor. Bij elk teruggebracht karretje kreeg je een zegel van een winkelmedewerker. Het ‘hoofd winkelkarretjes’ liep dan met een grote rol met zegels die hij uitdeelde. En bij inlevering van een volle kaart kreeg je contant geld. Veel kinderen wisten op deze manier een zakcentje bij te verdienen. In de ondergrondse parkeergarage en bij de entree stonden ze je vaak op te wachten om met een vriendelijke glimlach te vragen of ze het karretje voor je terug konden brengen naar de winkel.

Rolband

Veel Zoetermeerders maakten toentertijd kennis met de rolband. Deze ‘roltrap’ had geen treden maar het was een platte band waarop je eenvoudig met je winkelkarretje kon staan. De wielen klemden zich vast in de richels van de loopband waardoor de kar op zijn plek bleef staan. Via de rolband kwam je beneden in de grote parkeergarage en kon je weer terug naar boven richting de entree van de supermarkt.

Vers stokbrood

Gevel Konmar aan de Bovenlangs. Foto: A.J. Leepel / Historisch Genootschap Oud Soetermeer

Heel Zoetermeer liep weg met de verse stokbroden van Konmar. Elke dag kon je bij de bakkerij terecht voor vers gebakken stokbroden die in grote getale klaarstonden in papieren zakken. Als Fransmannen liepen wij Zoetermeerders door het Stadshart met ons brood onder de arm. Het verse stokbrood werd als een ware traktatie gezien.

Konmar wordt Albert Heijn XL

Na 2000 veranderde Konmar (wat trouwens ‘KonsumentenMarkt’ betekent) in Albert Heijn XL. Konmar balanceerde namelijk op de rand van een faillissement en alle Konmar Superstores werden verkocht, onder meer aan Ahold.

Lees ook:

Zoetermeer Toen: Deze Zoetermeerse meisjes zaten vroeger bij elkaar op de Nicolaasschool en spreken nog steeds af

Kijk nou eens wat een gezelligheid! Deze groep Zoetermeerse dames kennen elkaar van de basisschoolti...
Markt Soeterweijde Zoetermeer

Zoetermeer Toen: boodschappen doen op de markt bij Soeterweijde

Tegenwoordig kun je de warenmarkt op drie plekken in Zoetermeer bezoeken. Verse groenten, vis, kaas,...
Kermis in Zoetermeer

Zoetermeer Toen: drukte op de kermis in Zoetermeer

De kermis gaat in de herfstvakantie weer van start. Maar dat Zoetermeer bijna 70 jaar geleden ook al...

adv.