Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit betekenen deze jaartallen op de tegels van het horecaplein in de Dorpsstraat

Door Marijke Helsloot 2 augustus 2020

Natuurlijk ga je naar het terras op het horecaplein in de Dorpsstraat voor een lekker bakkie koffie of een sandwich voor de lunch. Maar als je dan toch op je bestelling wacht, let hier dan eens op. Aan de voorzijde van het plein liggen verschillende straatstenen met jaartallen erop. Weet jij waarom die erop staan en wat ze zeggen? Vast niet! Lees dan snel verder en dan heb je iets leuks te vertellen als je straks met een vriend op het terras zit.

Dit jaar heeft het horecaplein een metamorfose ondergaan. De tegels zijn opnieuw gelegd, de fietsenrekken en afvalcontainers weggehaald. Ook zijn er een aantal tegels neergelegd met jaartallen. We zochten voor je uit wat er in deze jaren is gebeurd en waarom ze er liggen.

985

Heel vroeger bestond dit gebied uit veengrond. Uit een toenmalige put werd klei opgegraven om de grond vruchtbaar te maken. In die put werd een bewerkte paal gevonden die dateert uit het jaar 895. In 985 is de paal opgegraven.

1270

In de hypotheekakte van Floris V wordt het dorp Soetermere voor het eerst vermeld op papier. We hadden dus eerst een andere naam dan nu. De eerste bebouwing in Soetermere vond plaats langs de Broekweg, waar nu de Broekwegzijde te vinden is. Op de plek van de Oude Kerk in de Dorpsstraat stond in 1296 al eerder een andere kerk.

1396

Willem van Egmond, ambachtsheer van Zegwaart en ridder, liet een huis bouwen omringd door een gracht in de Dorpsstraat. Een gracht? Ja, die hebben we dus ook gehad!

1574

Ter hoogte van de kinderboerderij aan de Voorweg vond een confrontatie plaats tussen de Spanjaarden en de Geuzen. Dit was op 17 september, vlak voor het ontzet van Leiden, dat we nog elk jaar op 3 oktober vieren. Officieel wordt 17 september als de Slag bij Zoetermeer genoemd.

1614

In dit jaar is het Zoetermeerse Meer drooggelegd waardoor de Zoetermeerse Meerpolder is ontstaan. Hiervoor werd een ringdijk aangelegd en vier molens geplaatst. Tegenwoordig zijn er nog steeds drie molens die de polder droog houden.

1785

Op de plek van de Oude Kerk in de Dorpsstraat stond dus al een kerk maar die was in zeer slecht staat. Vandaar dat er werd besloten een nieuwe te bouwen. Het leuke is dat de toren uit 1642 van de voormalige kerk behouden is gebleven.

1870

Langs de treinlijn Den Haag-Gouda kreeg het toenmalige dorp Zoetermeer-Zegwaart een eigen treinstation. In 1938 ging deze halte dicht om vervolgens in 1965 heropend te worden onder naam station Zoetermeer.

1935

In dit jaar werden de dorpen Zoetermeer en Zegwaart gefuseerd tot het dorp Zoetermeer. Zoetermeer en Zegwaart waren daarvoor zogenaamde tweelingdorpen. Sinds 1643 hadden beide dorpen al een gezamenlijke ambachtsheer en sinds 1931 een gezamenlijke burgemeester.

1962

Na de Tweede Wereldoorlog was er een enorme woningnood. Om het tekort vanuit Den Haag op te vangen werd Zoetermeer benoemd als groeistad om genoeg woonplekken aan te kunnen bieden. Er werd een plan gemaakt voor een stad met 100.000 inwoners.

2020

De opening van het horecaplein! Dat we er maar met veel plezier gebruik van mogen maken en er nog een boel nieuwe tegels met jaartallen bij komen.

___________________________________________________________

Lees meer historische feitjes:

Schoolplein Zoetermeer

Tussen 1970 en 2000: 9 x oude beelden van spelende kinderen op het schoolplein

Zandtaartjes bakken in de zandbak, verstoppertje spelen, voetballen, elastieken, tikkertje en in een...
Brouwhuis Zoetermeer

Zie je jezelf terug?! 5 x gezellige foto’s van Zoetermeerse terrassen uit vroegere tijden

Niet alleen nu genieten we van een drankje op het terras. Vroeger werd dat natuurlijk ook allang ged...
Roken Zoetermeer

Toen in: 5 x plekken waar je vroeger mocht roken

Roken in een restaurant of op kantoor: je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar vroeger was ...
Spar supermarkt Zoetermeer

Nostalgie: 7 x oude supermarkten in Zoetermeer

Tegenwoordig doen we onze boodschappen bij Albert Heijn, Jumbo, Aldi, Lild of een andere supermarkt....

adv.