Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zoetermeers mysterie: Dit is waarom deze schoorsteen hier staat

Door Marijke Helsloot 19 oktober 2019

Tussen de Van Leeuwenhoeklaan en de Vlamingstraat staat sinds korte tijd aan de Brinkershof een nieuwe woonbuurt. Als je goed kijkt, zie je aan de zijkant een hoge, oranjekleurige schoorsteen staan. Wij vroegen ons af: wat is het en waarom staat die daar?

De oranje gekleurde, bakstenen schoorsteen valt in eerste instantie niet zo op als je over de Van Leeuwenhoeklaan rijdt. Het is omringd met groen en aan de rechterzijde is een kleine nieuwbouwwijk gebouwd. Kijken we goed, dan zien we ook een oud woonhuis staan met de schoorsteen in de zijtuin aan de Vlamingstraat 57.

Komkommers

De schoorsteen werd allereerst gebruikt door een tuinder voor de kas, die daar ooit stond, waarin komkommers werden gekweekt, lezen we op de website van ‘Zoetermeer mijn stad’. Bij het tuinderscomplex hoorden ook een dubbele tuinderswoning en een meelschuur. De woningen werden in 1915 gebouwd in opdracht van Jacobus Vos, koopman uit Zegwaart. Hij begon hier een varkensfokkerij en een tuinderij.

Broodoven

Verder lezen we op de Facebookpagina ‘Zoetermeer die goeie ouwe tijd’ dat de oven toentertijd werd opgestookt met briketten en kolen om bijvoorbeeld brood en banket te kunnen bakken. En door het opwarmen van de oven werd ook water verwarmd. Op de woonzolder stond een groot watervat met het opgewarmde water. Uit dit vat werd het warme water getapt om te kunnen gebruiken voor in huis. De rook, die vrijkwam door het opstoken van de kachel, werd afgevoerd door de schoorsteen.

Lees meer Zoetermeerse mysteries:

Mysterie Zoetermeer

Dit is waarom deze mannetjes in winkelcentrum Oosterheem staan

Kom je weleens op het Oosterheemplein voor je dagelijkse boodschappen? Of woon je er in de buurt en ...
RandstadRail Zoetermeer

Huh?! De route van RandstadRail 4 klopt hier helemaal niet

In mei 2019 werd de route van RandstadRail 4 in Zoetermeer uitgebreid. Sindsdien kun je vanaf halte ...
Mysteries Zoetermeer

Mysterie! Dit is waarom die betonnen blokken hier liggen

Je fietst er zo aan voorbij totdat je op een dag bedenkt: Huh? Lag dat daar altijd al? Of: waarom is...

Meer over

Mysteries

adv.