Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wildplukken: mag je zomaar bloemen plukken?

Door Marijke Helsloot 15 augustus 2019

Bij heel veel dingen vragen wij ons af: mag dat? Je ziet vaak genoeg mooie bloemen in een perk staan of in de berm. Wij vroegen ons af: mag je zomaar bloemen plukken? Wij zijn uiteraard achter het antwoord aan gegaan.

Je kent het wel: je bent met je (klein) kinderen, neefjes of nichtjes aan het wandelen. En bij het passeren van een grasveld, groenstrook, perkje, weiland of park vallen de ogen op die mooie bloemetjes die daar lieflijk in het wild groeien. Leuk om mee te nemen naar huis en in een vaasje te zetten of er iemand thuis mee te verrassen. Voordat je dat doet, is het goed te weten dat dit dus niet mag.

Gemeenteplantsoen

Op grond van de APV is het verboden in parken, plantsoenen en andere gemeentelijke bloemen te plukken. Naast het plukverbod mogen er ook geen bomen, bloemen en heesterperken en parken worden beschadigd. Als een handhaver van de gemeente Zoetermeer je betrapt, kan deze overtreding een boete opleveren. In Zoetermeer komt het niet zo vaak voor maar er zijn weleens kinderen in Den Haag beboet voor 130 euro.

Plukken bij de boer

Bij doorgaande wegen langs bermen is het net weer een beetje anders. Als de berm bij de openbare weg hoort, is het niet zo’n probleem om bloemen te plukken. Staat die mooie bloemenzee aan de rand van een akker, dan moet je toestemming krijgen van de eigenaar van dit stuk land. De boeren hebben dit namelijk zelf gezaaid en hoewel ze dat ook doen om jou van die bloemenpracht te laten genieten, zitten ze natuurlijk niet te wachten op hordes mensen die hun land en bloemen overhoop halen.Ons advies luidt: vraag het gewoon aan de boer of het mag of niet.”

Pluktuin

Wil je toch per sé zo’n mooi veldboeket, dan kun je beter een bezoekje brengen aan een bloemenpluktuin, zoals bij de Zoete Aarde. Of zaai veldbloemenzaadjes in je eigen tuin.

Lees ook:

MAG DAT: Zomaar bramen plukken in de Zoetermeerse natuur?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
Caravan Zoetermeer

MAG DAT? Je camper of caravan voor de deur parkeren?

Regels: Je houdt je er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar som...

MAG DAT: je lege chipszak bij het restafval gooien?

Regels zijn er genoeg, maar best wel vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Da...

adv.