Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wat gebeurt daar toch?! Deze werkzaamheden vinden plaats bij de AIVD

Door Marijke Helsloot 11 november 2019

Vanaf de Europaweg vanuit de auto en het Godfried Bomanspad op de fiets zien we het al maanden: werkzaamheden bij het oude ministerie, oftewel het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de AIVD. Hekken sluiten de bouwplaats af, het fietspad is soms (deels) afgesloten en beveiligingsmensen houden de boel in de gaten. We gingen eens een kijkje nemen om te zien waar bouwlui mee bezig zijn. Uiteraard werden wij ook nauwlettend in de gaten gehouden…!

De komende tien jaar zal het Ministerie van Binnenlandse Zaken, inclusief de AIVD, in het ministeriegebouw langs de Europaweg blijven. Beide diensten zouden eigenlijk verhuizen naar een nieuw onderkomen in de Frederikkazerne in Scheveningen maar dat ging niet door. Om meer plek te maken voor alle 2.000 medewerkers moet het huidige pand in Zoetermeer uitgebreid worden. Sinds mei zijn de werkzaamheden daarvoor gestart.

Meer mensen

De AIVD doet voornamelijk onderzoek naar organisaties en personen die een dreiging vormen voor onze samenleving. Voor deze onderzoeken zijn meer mensen nodig dus vandaar dat de AIVD aan het werven is. Ook al ziet het bestaande ministeriegebouw er groot uit, toch moet er uitgebreid worden om iedereen een werkplek te kunnen geven. Vandaar dat er besloten is de linkerzijde van het gebouw (gezien vanaf de Europaweg) uit te breiden. Het nieuwe deel wordt betrokken bij het bestaande totdat het geschikt is om te gaan werken. Buurtbewoners en passanten merken dat er meer bouwverkeer is en dat het fietspad soms (deels) is afgesloten. Door werkzaamheden onder de grond blijven paden soms wat langer dicht.

Veiligheidseisen

De AIVD is een veiligheidsdienst dus logisch dat de bouwplaats goed in de gaten wordt gehouden. De plek is afgezet met hekken waardoor je niet zomaar even kunt binnenlopen om een kijkje te nemen. Sterker nog: strenge beveiligingsmensen houden de boel nauwlettend in de gaten. Foto’s maken kan niet zomaar of je neus tussen het hek duwen raden wij ook niet aan. Ook wij ondervonden extra controles bij het maken van een foto, dus je bent gewaarschuwd 😉

Lees ook:

Intocht Sinterklaas Zoetermeer 2018

Dit is het programma van de sinterklaasintocht 2019 in het Stadshart

Op zaterdag 16 november komt Sinterklaas aan in het Zoetermeerse Stadshart. Muziekpieten, een Praatj...
Sweet Lake City

Dit zijn de 5 overeenkomsten tussen Salt Lake City en Sweet Lake City

Sweet Lake City, misschien wel de meest gebruikte bijnaam van onze stad, is natuurlijk een leuke par...
Hond Zenda

VIDEO: Laura’s hond brengt elke week krentenbollen van de bakker naar huis

Laura gaat elke vrijdag met haar hond Zenda boodschappen doen. Laura rijdt op de fiets vanaf huis ri...

adv.