Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zoetermeers mysterie: is het nou OsYlaan of OsIJlaan?

Door Marijke Helsloot 15 september 2018

In de rubriek Zoetermeerse Mysteries behandelen we wekelijks een vraagstuk waarvan je je misschien altijd al hebt afgevraagd hoe het zit. Deze week de vraag : hoe schrijf je Osylaan? Is dat met een ‘Y’ of met een lange ‘IJ’ ?

De Osylaan (of Osijlaan), die lange laan langs het CKC & Partners-gebouw én de weg richting het parkeerterrein langs de Dorpsstraat,  wie kent ‘m niet? Maar weet je wat vreemd is? Sommige Zoetermeerders zeggen OsYlaan en anderen weer OIJlaan. WAT is het nou?!

Navigatie

Als je in je navigatiesysteem ‘OsYlaan’ invoert of ‘OsIJlaan’ dan worden  beide straten aangegeven op Google Maps. Snap jij ‘m nog? Wij vroegen ons dus af: Welke naam is nu de juiste? Wij zochten het voor je uit en hoe leuk; het mysterie begint met een heus kasteel.

Wie is die familie Osy?

De naam Osy begint met een stukje Zoetermeerse geschiedenis: Kort na 1370 liet ambachtsheer Willem van Egmond in de vroegere Dorpsstraat een kasteel bouwen dat de naam Palenstein kreeg. Door de strategische plek midden in het Hollandse veengebied was het kasteel een belangrijke verkeersader tussen Den Haag en Gouda. Het kasteel viel in verschillende handen maar door slecht onderhoud verviel het gebouw en bleef er niet meer dan een ruïne over.

De Rotterdamse familie Osy kocht het kasteel in 1750. Het was een familie die rijk was geworden in de wijnhandel. In 1791 lieten zij kasteel Palenstein afbreken en bouwden er een aanzienlijke buitenplaats. Uiteindelijk verkochten ze Palenstein aan de burgemeester van Zoetermeer.

Maar hoe zit het nu met die naam?

Nu je weet wie die familie Osy is, wil je nu natuurlijk weten wat het verschil in de namen is. De juiste naam van de familie is Osy. Maar toentertijd was er een Zoetermeers dialect met zelfs een eigen woordenboek waardoor de inwoners Osij zeiden in plaats van het op zijn Frans uitgesproken Osy.

Wisselende straatnaamborden

Door het wisselende gebruik van de twee namen is er in de loop der tijd wat onduidelijkheid ontstaan welke de juiste is en welke we definitief kiezen om te gebruiken. Zelfs de gemeenteraad heeft meerdere keren besloten om de laan de ene keer de Osylaan te noemen en de andere keer de Osijlaan. En hoe hilarisch: de straatnaamborden zijn hier zelfs op aangepast! Het laatste besluit is dat de straat ‘Osylaan’ heet.

Zit jij zelf met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Wat is het ‘Mysterie van het voetorgel’of wat betekenen de mysterieuze N8-tekens op de Zoetermeerse fietspaden? Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Zoetermeer.

Opsporing Verzocht Zoetermeer

Mysterie: hier bel je naartoe als je het Zoetermeerse telefoonnummer van het programma Opsporing Verzocht kiest

Volg jij alle nare misdrijven tijdens het televisieprogramma Opsporing Verzocht op dinsdagavond? Het...

Meer over

Mysteries

adv.