Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: is een huisnummer aan de gevel van je woning verplicht?

Door Marijke Helsloot 16 mei 2020

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt op het moment dat je voor een appartementencomplex staat: is het nu de bovenste of de onderste bel? Of je nu voor de portiek van een flatgebouw of voor de deur van een twee-onder-een-kapwoning staat, het is fijn om te weten of je bij het juiste huis aanbelt. Een huisnummer aan de gevel is in dat geval handig, maar is het ook verplicht?

Voor de krantenbezorger of maaltijdbezorger kan het misschien vervelend zijn dat jouw huisnummer niet goed zichtbaar is, maar voor de hulpdiensten kan het gaan over leven en dood.

Laat je huisnummer duidelijk zien

Is het dan verplicht om een huisnummer aan je gevel te hebben? Volgens de Brandweer is een nummer aan je huis niet alleen verplicht, het moet ook nog eens duidelijk zichtbaar zijn. Sterker nog, een huisnummer moet zelfs vanaf de openbare weg duidelijk leesbaar zijn. Wettelijk gezien moet een huisnummerplaatje minimaal een afmeting hebben van 12 x 12 centimeter. De cijfers moeten minimaal 88 millimeter hoog en 60 millimeter breed zijn. Ook moeten de cijfers op het bordje een afwijkende kleur hebben ten opzichte van de achtergrond.

Tips van de brandweer

Tot zover de wettelijke kant. Daarnaast heeft de brandweer ook tips zodat het huisnummer nog beter opvalt. Zo kan je het plaatje het best op 1,75 tot 2,50 meter hangen en krijg je pluspunten van de hulpverleners als je het huisnummer ook nog verlicht. Wat je nu het best kan doen? Zorg dat klimplanten of andere voorwerpen het zicht op het huisnummer niet blokkeren. Ook kan je ervoor kiezen om je huisnummer aan een hek, muur. brievenbus of paaltje te hangen. Alles om de zichtbaarheid van het bordje te verbeteren.

Lees meer mysteries:

Dit waren die vliegende bolletjes in de lucht boven Zoetermeer

Het is een stuk rustiger in de lucht, minder overvliegende vliegtuigen, maar gisteren zagen we wel i...
Dutch Water Dreams Zoetermeer

Dit is waar de naam Van Tuyllpark vandaan komt

Het Van Tuyllpark is bij veel Zoetermeerders bekend als sportpark met verschillende sportvereniginge...
Lichtmast Europaweg Zoetermeer

Dit is waarom die knipperende lichtmast langs de Europaweg staat

Sommige gebouwen, kunstwerken en andere voorwerpen in onze stad staan er soms al jaren. We zijn gewe...

adv.