Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Moet je nu horen! Wij hebben een SPAR-museum in de stad

Door Marijke Helsloot 23 maart 2019

We gokken erop dat weinig Zoetermeerders dít weten: we hebben gewoon een SPAR-museum in Zoetermeer. ‘WAAR?’, vraag je je wellicht af? Dat zullen we je eens gauw vertellen.

Je moet niet denken dat er een gigantisch pand ergens in de stad staat waar een museum in gehuisvest zit. En waar je met je Museum Jaarkaart gratis naar binnen mag. Met exposities, tentoonstellingen en toegangskaarten. Nee, het zit een beetje anders.

De plek

Ten eerste: de plek. Verstopt in de historische Dorpsstraat tegenover Dorpsstraat 171 is een piepkleine ruimte ingericht als mini-museum. Gewoon in een kleinschalig appartementencomplex waar de bewoners niet beter weten dan dat dit mini-museum er is. Maar de meesten van ons geen idee hebben van het bestaan.

Het appartementencomplex heet Hovestein. Als je de deur neemt richting de entree bevind je je dus direct in het mini-museum. Je herkent de ruimte aan oude foto’s en vrolijk gekleurde keramische kunstwerken.

SPAR

In 1932 is op exact dezelfde locatie supermarkt SPAR gestart. Dit was het begin van de wereldwijd bekende supermarktketen. Helaas is SPAR uit onze stad verdwenen en in 2008 werd het nieuwe appartementencomplex gebouwd. Als herinnering aan deze bijzondere locatie is de entree omgetoverd tot een mini museum. In juli 2019 is de SPAR weer terug in de stad. Je vindt ‘m bij benzinestation Esso in Seghwaert.

Kunst

Beeldend kunstenaar Vera Zegerman maakte van flessen, blikjes en pakken keramische elementen. Deze sieren de muur van de entree. Voor het raam hangt een informatiebord met oude foto’s en een stuk tekst over de geschiedenis. Mocht je eens langslopen: kijk even naar binnen en lees het korte verhaal over de Zoetermeerse SPAR.

Lees ook:

Tweede Stationsstraat Zoetermeer

Huh!? Waar zijn huisnummers 240 en 242 aan de Tweede Stationsstraat gebleven

Fiets of wandel je weleens over de Tweede Stationsstraat en is je weleens opgevallen dat daar een aa...
Zoetermeer boterdorp

Mysterie opgelost! Dit is waarom Zoetermeer een boterdorp genoemd wordt

Onze stad wordt weleens een boterdorp of -stad genoemd. Waar die naam vandaan komt? Dat vroegen wij ...
Zoetermeers woordenboek

Zoetermeers heeft een eigen woordenboek en dit staat erin

Oud-Zoetermeerders weten het allang maar een heel groot deel van de Zoetermeerders niet. Zoetermeer ...

Meer over

Mysteries

adv.