Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het voetorgel van het vroegere Sprinterstation is dichterbij dan je denkt!

Door Marijke Helsloot 22 juni 2018

Zoetermeerders hebben massaal gereageerd op ons artikel over het voetorgel op sprinterstation Voorweg jaren geleden. Mooie en grappige herinneringen werden gedeeld op onze Facebookpagina. Allemaal hartelijk dank voor de spontane reacties!

Tijdens het schrijven van het verhaal vroegen we ons af waar het voetorgel eigenlijk gebleven is. Wie goed tussen de regels op Facebook doorlas, kon het antwoord van een paar inwoners al vinden. We zijn zelf ook op zoek gegaan naar het nostalgische orgel en we kwamen erachter dat hij vlak in de buurt is. We hebben ‘m opgezocht en na jaren weer op de vertrouwde tegels gesprongen en een vrolijk deuntje gemaakt. De video kun je terugzien op onze Facebookpagina.

We zullen je niet langer in spanning laten: Hier kun je het voetorgel terugvinden.

Wachtruimte van de trambestuurders

Voetorgel Zoetermeer
Het monument voor het voetorgel

Achter de wachtruimte van het HTM-personeel, naast het spoor van de RandstadRail op Centrum West staat op een verborgen plek een monument. Het voetorgel is opgepoetst en het heeft samen met een gedenksteen van de NS en een informatiebord een gedenkwaardige plek gekregen sinds 2012. Het is geen plek waar veel publiek komt dus het is niet gek als ‘m nog nooit eerder hebt opgemerkt. Mocht je het willen: je kunt er gewoon op springen net als vroeger. Oude nostalgie!

Stepofoon

Esther Tap van de gemeente Zoetermeer is voor ons in de archieven gedoken om informatie naar boven te halen over het voetorgel, dat dus eigenlijk een ‘stepofoon is. Elk sprinterstation was vroeger voorzien van een kunstwerk. De stepofoon lag eerst bij station Dorp en later bij de Voorweg en is toen tijdelijk verhuisd naar het vrijetijdscentrum aan de Voorweg. Volgens onze lezers de stepofoon op meerdere plekken in de stad gelegen.

50 jaar Groeistad Zoetermeer

Bij het verbouwen van de sprinterstations tot RandstadRail-stations kwam de stepofoon weer in beeld. In samenwerking met het Historisch Genootschap ontwierp de gemeente in het kader van 50 jaar Groeistad Zoetermeer een blijvende herinnering aan het zogenoemde sprinternetwerk. Dit werd een monument, bestaande uit drie elementen: een herinneringsbord gelijk aan de informatieborden zoals die geplaatst worden bij andere historische objecten, de NS- steen en de zogenaamde stepofoon.

Leuke herinneringen aan het voetorgel

Veel Zoetermeerders hebben in hun jeugd of op wat latere leeftijd een sprongetje gewaagd op het voetorgel. Cees van Swieten vertelt dat hij het leuk vond om erop te springen na het zwemmen in de Olympus en hij te wachten stond op het treinstation. Hij nam dan altijd de Sprinter rechtsom. Erica Hofstede meent zich te herinneren dat er altijd één tegel was die het niet deed. Ingrid Rozenbrand schrijft dat ze er een keer over uitgegleden is bij een poging om de trein te halen (wat dus niet gelukt is!).

Lees ook:

Sprinter Zoetermeer

Hoe we vroeger rechtsom en linksom in de Sprinter reden

Tegenwoordig stap je nietsvermoedend en als vanzelfsprekend in RandstadRail 3 of 4 om ergens anders ...
HuizBaaz

Rapper HuizBaaz: “We oefenden in het wachthuisje op het sprinterstation”

Fabian Marten, oftewel HuizBaaz, heeft in alle wijken van de stad gewoond. Samen met vrienden sprak ...
Sprinter Zoetermeer

Nou ja! Onze oude vertrouwde Sprinter rijdt gewoon nog rond en hier kun je ‘m tegenkomen

De Sprinterlijn is sinds 2006 na bijna 30 jaar trouwe dienst verdwenen uit onze stad. Veel Zoetermee...

Meer over

Mysteries

adv.