Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is het verschil tussen Zoetermeerders en Zoetermeerdenaars

Door Marijke Helsloot 22 juni 2019

Wij Zoetermeerders heten toch allemaal Zoetermeerders en niet anders? Of zou er toch een synoniem bestaan voor het leukste volkje van Nederland? Wij dachten van niet totdat we een mail kregen van een oudere Zoetermeerder…

Het blijkt dus dat een deel van onze lokale bevolking een verschil maakt tussen Zoetermeerders en Zoetermeerdenaars. Huh? Zoetermeerdenaars? Nog nooit van gehoord, denk je misschien. Het deel dat dit, voor veel mensen onbekende, woord gebruiken, is over het algemeen de wat oudere doelgroep. Zoetermeerders die voor 1935 geboren en getogen in Zoetermeer zijn.

In Zoetermeer bestond lange tijd een dialect en daar spraken mensen over Zoetermeerdenaars. De ouderen in onze stad gebruiken die term nog steeds om een onderscheid te maken tussen ras-echte, en dus geboren en getogen, Zoetermeerders, en inwoners die er later bij kwamen. En dat zijn er best veel!

Oh, oh, Den Haag

Om je een voorbeeld te geven: Den Haag kent Hagenaars en Hagenezen. De moderne uitleg is dat als je woont in Den Haag maar je bent er niet perse opgegroeid, dan word je door de locals aangezien als Hagenaar. Maar ben je er geboren en getogen dan ben je officieel een Hagenees, oftewel een Hageneis, op zijn Haags gezegd.

Het oude verhaal is dat als aan de zand-kant van de stad woont (het rijke gedeelte) je Hagenaar bent, en aan de veen-kant (dus verder van zee af) je een Hagenees bent. Als je eenmaal Den Haag hebt verlaten, omdat je bijvoorbeeld in Zoetermeer bent gaan wonen, word je door de locals als geen van beiden meer gezien.

Hunnies en zullies

Vroeger op het schoolplein en op straat spraken Zoetermeerdenaars over ‘hunnie’ en ‘zullie’ Zoetermeerders die niet uit onze stad kwamen, werden op die manier aangeduid. Deze mensen waren ‘import’ en dus niet van origine Zoetermeers. Dus ‘zullie’ kwamen niet uit Zoetermeer en dat was ‘hunnie’ wel aan te zien. Hoe grappig is dit?!

Lees ook:

Groet Dobbe Zoetermeer

Weetje! De Dobbe is niet alleen een mooie plas maar heeft ook een héle andere functie

De Grote Dobbe, oftwel de Dobbeplas, in het Stadshart: we kennen 'm allemaal als de waterplas aan de...
Stuiter Zoetermeer

Hé! Dit is waarom dit zwart-witte ding langs de Amerikaweg staat

Is het een vrolijke spring in 't veld? Een huppelend zebrapad, een blije worm, een ringslang of een ...
Mysteries Zoetermeer

Hé! Waarvoor staan die gekleurde palen in Seghwaert?

Is het je weleens opgevallen dat er naast winkelcentrum Seghwaert en de halte Seghwaert van Randstad...

adv.