Links of rechts aanhouden bij het wandelen: dit is hoe het zit
Als je graag wandelt of hardloopt, kom je vast wel eens mensen tegen die aan de andere kant lopen. Wat...
Dat je je hond gewoon mag uitlaten tijdens de avondklok, dat is wel duidelijk. Als hondeneigenaar behoor je tot het lijstje uitzonderingen. Maar waarom hamert de overheid er zo specifiek op dat je hond aangelijnd moet zijn tijdens dit avondrondje?
Veel hondeneigenaren zullen opgelucht ademhalen, hun viervoeter hoeft zijn plas niet op te houden in de avonduren. Hij (en dus jij) mag gewoon een frisse neus halen na 21.00 uur. Dus halsband om, riem eraan en go! Vergeet vooral die riem niet, dit is een vereiste vanuit de overheid. Maar waarom wordt er zo specifiek gehamerd op het aangelijnd houden van je huisdier? We vroegen het de Rijksoverheid.
Het is niet uit angst voor loslopende honden en eigenaren die te dicht bij elkaar komen om die spelende viervoeters weer uit elkaar te houden. Ook is het niet om je te weerhouden van een rondje langs dat ene leuke park of speelveld. De reden om honden enkel aangelijnd naar buiten te laten gaan is eigenlijk simpel: “Handhaving moet wel kunnen zien of je daadwerkelijk je hond aan het uitlaten bent. Anders zou je met een losse riem naar buiten kunnen gaan en vertellen dat je je hond kwijt bent. De hond aan de lijn is bewijs dat je hem echt uitlaat”, laat de Rijksoverheid weten.
De hond zelf is trouwens vooralsnog voldoende bewijs. Een ‘Eigen verklaring avondklok’, oftewel een formulier waarop staat waarom jij tussen 21.00 uur en 04.30 uur wel buiten mag zijn is niet nodig tijdens het uitlaten van de hond. Zo staat vermeld op de website van de Rijksoverheid: “Voorstel is dat u altijd een formulier bij zich moet hebben. Behalve bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond.”
___________________________________________
In onze gids
Nu geopend
Nu gesloten
Nu gesloten
Populaire rubrieken