Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is waarom dit groene huisje in de waterplas langs de A12 staat

Door Marijke Helsloot 9 november 2019

Mysterieuze zaken, dingen, gebouwen, situaties en plekken: wij zijn er dol op. Want van sommige dingen vraag je je weleens af: waarom hebben wij dat eigenlijk in Zoetermeer? Of wat betekent dat gebouw of kunstwerk eigenlijk? Mocht je zelf een Zoetermeers mysterie hebben waar je het antwoord op wilt hebben? Laat het ons weten en wij zoeken het uit.

Al jaren rijden we er langs en weten dat het er staat. Maar opeens dachten wij: wat is eigenlijk dat groene huisje in de waterplas langs de A12 bij Nootdorp? Als je vanuit Zoetermeer richting het Prins Clausplein rijdt, zie je ‘m staan aan de rechterkant, vlak voordat je bij afslag Nootdorp komt. Wij zochten het uit!

Roeleveen

Allereerst weten we dat de Roeleveense Plas een zandafgraving is geweest voorafgaande aan de Tweede Wereldoorlog. Het zand is gebruikt voor het maken van een ongelijkvloerse kruising met de A12 op de plaats waar nu het Prins Clausplein ligt. Vandaar dat de plas op sommige plekken wel 18 meter diep of dieper kan zijn. De waterplas wordt nu voornamelijk gebruikt door vissers. De Nootdorps en Pijnackerse Hengelsportvereniging heeft daar zijn eigen vissteigers aangelegd waar leden veelvuldig gebruik van maken.

Meten is weten

Als we verder gaan in onze zoektocht blijkt dat er meerdere mensen zich afvragen waarvoor dat groene huisje daar staat. Ene Erik van der Zee heeft voor zijn blog het voorwerk voor ons gedaan om achter de oplossing van dit mysterie te komen. Het blijkt dat het groene huisje een meetstation is dat tussen 1953 en 1995 door TNO is gebruikt voor onderwaterakoestiekmetingen (sonarmetingen). Daarnaast vond daar radar-gerelateerd onderzoek plaats. De zandafgraving met kleibodem blijkt uiterst geschikt voor dit doel.

Het verhaal gaat verder onder de foto

Meetstation Roeleveense Plas
Meetstation Roeleveense Plas

Technisch verhaal

Wat er precies in het water gebeurde, is een enorm technisch verhaal. Waar het in ieder om gaat, is dat TNO onder water een boel lawaai maakte met behulp van een sonar. Deze zendt geluidsgolven uit en vangt de reflectie van de geluidsgolven weer op. Zo kan TNO bepalen of ze op die plek iets kunnen tegenkomen of niet. Zo niet, dan zou het patroon van de geluiden op alle plekken gelijk moeten zijn. Met behulp van kranen werd de apparatuur steeds op een andere pek het water in gelaten.

Wil je de complete uitleg lezen van het meetstation aan de Roeleveense Plas? Dan verwijzen we je door naar deze website van Museum Waaldorp.

Lees ook:

Vissen Noord Aa Zoetermeer

Mysterie: wat zwemt er op de bodem van de Noord Aa?

Recreatiegebied de Noord Aa trekt elk jaar vele dagjesmensen uit Zoetermeer en omstreken. Maar zodra...
Van Aalstlaan Zoetermeer

Dit betekenen die groene stroken op de weg in Palenstein

Tijdens ons rondje door de stad zien we op de Van Aalstlaan in de wijk Palenstein een geheel van all...
Mysteries Zoetermeer

Hé! Waarvoor staan die gekleurde palen in Seghwaert?

Is het je weleens opgevallen dat er naast winkelcentrum Seghwaert en de halte Seghwaert van Randstad...

 

Meer over

Mysteries

adv.