Dit is waarom deze tempel aan de Osylaan staat en zo ziet het er van binnen uit

Door Marijke Helsloot 9 december 2018

Voor leden van de Kerk van Jezus Christus is het een heilige plek. Voor niet-leden en de gemiddelde Zoetermeerder is het een mysterieus gebouw dat zo mooi verlicht tegenover de Dorpsstraat staat. Want waarom staat die grote tempel daar, wat gebeurt daarbinnen en hoe ziet het eruit? Om dit uit te zoeken maakten we een afspraak met zendelingen Sam en Daniel.

Den Haag

De ‘Tempel van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen’ zou eigenlijk in Den Haag worden gebouwd. Maar omdat daar geen geschikte locatie beschikbaar was, koos de Kerk voor Zoetermeer. Op het terrein aan de Osylaan stond vroeger ook al een kerk. Leden van over de hele wereld bezoeken de tempel voor speciale gelegenheden. Voor sommige landen, zoals België, is de tempel in Zoetermeer de dichtstbijzijnde.

Huwelijk

Wat gebeurt er nu precies achter de deuren van de Tempel? Zendelingen Sam en Daniel weten ons te vertellen dat de Tempel alleen voor bijzondere gelegenheden wordt gebruikt zoals een huwelijk en een doop. Op deze plek trouw je niet ‘totdat de dood jullie scheidt’, zoals wij dat zo kennen. Maar in de tempel trouw je voor eeuwig. Dus ook na de dood blijf je aan elkaar verbonden.

Dopen

Doopvond
Doopvond op 12 ossen
Doopvond

Vanaf 8 jaar kunnen kinderen in de Tempel gedoopt worden. Maar ook overleden mensen kunnen alsnog gedoopt worden, ook al zijn ze er niet meer. Een familielid of iemand anders kan dan in de plaats van die overleden persoon gedoopt worden.

Toegang

De ‘Tempel van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen’ heeft in augustus 2002 twee weken lang de deuren opengesteld voor bezoekers. Dit was eenmalig want daarna zijn alleen de deuren nog opengegaan voor leden die zich aan de strenge regels van het geloof houden. Zo mag je geen alcohol nuttigen, niet roken en geen seks hebben voor het huwelijk. Als je je houdt aan de 10 geboden, krijg je officieel toestemming om de tempel te mogen bezoeken. Hiervoor krijg je een speciale toegangspas.

Zo ziet het er van binnen uit

Helaas mochten we zelf, als niet-leden, de Tempel niet binnenkomen. Wel hebben wij foto’s ontvangen van de ruimtes die in het gebouw te vinden zijn. Het interieur is prachtig en de binnenkant heeft wat weg van een koninklijk paleis.

Bruidskamer
Celestiale zaal
Instructiezaal
Ontvangstkamer
Trouwzaal
Wachtruimte

Tuin

Tuin

De prachtige tuin rondom de Tempel wordt twee dagen in de week door hoveniers bijgehouden. Wist je dat de tuin voor iedereen toegankelijk is? Je kunt er elke dag van 07.00 tot 23.00 uur fijn wandelen en plaatsnemen op de bankjes voor wat ontspanning.

Lees ook:

Kunst Zoetermeer

Hé! Wat doet die bedelketting daar boven de Dorpsstraat

Zien we het nu goed of niet? Terwijl je nietsvermoedend en al shoppend door de Zoetermeerse Dorpsstr...
Zoetermeerse koekjes

Het mysterie over het geheime recept van het Zoetermeerse koekje

Aan het einde van de jaren 30 stond in Zoetermeer koekjesfabriek De Duif. De eigenaar, bakker Van Ho...
Zoetermeerse mysteries

Zoetermeers mysterie: waarom zijn de achtertuinen van de huizen in de Dorpsstraat zo lang?

Zoetermeerse mysteries; wij zijn er dol op. Zaken waarbij je je soms afvraagt: waarom is dat eigenli...

Meer over

Mysteries

adv.