Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit betekenen die groene stroken op de weg in Palenstein

Door Marijke Helsloot 10 augustus 2019

Tijdens ons rondje door de stad zien we op de Van Aalstlaan in de wijk Palenstein een geheel van allerlei kleuren op de weg. Voor zover wij weten is hier de enige plek in Zoetermeer waar groene stroken aangebracht zijn tussen het fietspad en de autobaan. Wij vroegen ons af: Wat betekenen die groene wegdelen eigenlijk?

We zochten het op en vonden een uitgebreid artikel op de website van de ANWB over strepen op de weg. Elke streep, kleur en vlak heeft een andere betekenis en is alleen maar bedoeld om de verkeersveiligheid te vergroten.

Veiligheid

De groene stroken aan de Van Aalstlaan hebben de functie om de verkeersveiligheid te bevorderen. De kleur groen vormt een soort middenberm en de kleur zorgt voor een veiliger gevoel. Op de Van Aalstlaan is de groene strook te vinden tussen het fietspad en de autobaan. Elke gemeente hanteert overigens een eigen kleur voor dit soort banen. In sommige steden zien we bijvoorbeeld ook de kleur geel terug.

Gekleurde stroken worden voor meer doeleinden gebruikt. Deze gelden niet voor de Van Aalstlaan maar wel op andere plekken in Nederland:

100 km

In Nederland komt het groene vlak vaker voor. Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt op een 100 kilometer weg in combinatie met een doorgetrokken of een onderbroken streep.  Je mag hier vaak wat harder rijden dan op soortgelijke wegen.

Voor snelle rijders

De extra groene strook kan ook gebruikt worden voor snelle rijders op het fietspad, zoals e-bikers en wielrenners. Een groep die eigenlijk te snel gaat voor op het fietspad, maar te langzaam en te kwetsbaar zijn voor de autoweg. Door de groene strook te gebruiken, val je er net tussenin (niet letterlijk natuurlijk 😉 en kan iedereen rustig en veilig op z’n eigen plek blijven rijden. De onderbroken witte streep geeft uiteraard aan dat je elkaar mag inhalen.

Groene stroken Van Aalstlaan Zoetermeer
Groene banen op de Van Aalstlaan

Lees ook:

't Mussehuis Zoetermeer

Dit is waarom deze woning ’t Mussehuis heet

Kantoormedewerkers, buurtbewoners en scholieren rijden er dagelijks op de fiets of scooter aan voorb...
Station Lansingerland Zoetermeer

Mysterie! Dit is wat er achter de deur op het nieuwe station verstopt zit

Het station Lansingerland Zoetermeer is in mei geopend. Toen wij deze mooie, nieuwe plek eens van di...
Koe Zoetermeer

Hé, een koe! Op deze plek kun je die tegenkomen

Kijk nou, wat een gezellige oer-Hollandse koe hier ligt. Verstopt tussen een aantal appartementengeb...

Meer over

Mysteries

adv.