Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

11 x plekken in Zoetermeer waarvan je niet weet wat er binnen gebeurt

Door Marijke Helsloot 24 november 2019

Bij indebuurt hebben we wel een neusje voor mysteries. Zo nu en dan schrijven we over opvallende plekken en onderwerpen in de stad. Bijvoorbeeld waar de Krokettensteeg in Zoetermeer is, of waarom staat dit bankje in het Buytenpark? De stad is mysterieuzer dan je denkt! Zoetermeer is naast deze raadsels aan nog iets rijk: mysterieuze plekken waarvan je niet weet wat er binnen afspeelt! Wij hebben een lijstje gemaakt met panden waarbij je zou kunnen denken: wat gebeurt daar binnen eigenlijk?

Page 1/11
⟵ swipe swipe ⟶

Gevangenis

Gevangenis Zoetermeer
Gevangenis Zoetermeer

Verlaten op een gure plek langs de A12 zien we het gebouw staan waar de voormalige gevangenis (PI Haaglanden) stond. Het hek staat open, net als de boom op het parkeerterrein en we zien helemaal niemand. Natuurlijk, een gezellige plek was het nooit waar voornamelijk mannen in hun cellen opgesloten zaten, ver weg van de bewoonde wereld. Maar het was wel een komen en gaan van personeel, leveranciers en andere mensen.

De gevangenis in Zoetermeer is sinds april 2019 definitief gesloten. Het gebouw staat te koop en op dit moment is nog niet duidelijk wat ermee gaat gebeuren. Daar hebben wij wel alvast over nagedacht. Lees hier wat creatieve ideeën:

Gevangenis Zoetermeer

9x toffe ideeën die je met de gevangenis van Zoetermeer kunt doen

De Zoetermeerse gevangenis is dicht. Zowel Zoetermeerders als de politiek hebben verschillende ideeë...

Ministerie

Ministerie van Binnenlandse Zaken AIVD
Ministerie van Binnenlandse Zaken / AIVD

Een van de opvallendste en grootste gebouwen in Zoetermeer is het grijze pand langs de Europaweg. Vroeger was daar het Ministerie van Onderwijs gehuisvest, de laatste jaren het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst maakt er onderdeel van uit.

Goed werk

Wat er precies in het gebouw gebeurt is een groot geheim voor buitenstaanders. Maar hé, het is een veiligheidsdienst voor ons land dus dat is logisch. De AIVD doet voornamelijk onderzoek naar organisaties en personen die een dreiging vormen voor onze samenleving. Goed werk dus!

Ministerie van Binnenlandse Zaken AIVD

Wat gebeurt daar toch?! Deze werkzaamheden vinden plaats bij de AIVD

Vanaf de Europaweg vanuit de auto en het Godfried Bomanspad op de fiets zien we het al maanden: werk...

Leeg en veel graffiti

Graffiti Zoetermeer
Voormalig Hopman-pand. Foto Tom de Rooij Photography

Naast de Nelson Mandelabrug staat een leeg en verlaten pand boordevol mooie graffiti-kunst. In de volksmond noemen we het gebouw het Hopman-pand. Makelaar Hopman & Schreuder heeft hier een tijd lang een kantoor gehad en is toentertijd verhuisd naar een nieuwe locatie in Zoetermeer.

Kunstenaars

Een aantal kunstenaars werd door de gemeente gevraagd er graffiti op aan te brengen in allerlei stijlen. Tobias Becker Hoff bedacht het project Streetwise die samen met 10 kunstenaars in negen weken tijd de kleurrijkste beelden op het pand aan te brengen. Vanaf de A12 en de Nelson Mandelabrug kun je de kunstwerken bekijken die al door vele liefhebbers zijn vastgelegd op beeld.

’t Oude Huis

't Oude Huis Zoetermeer
’t Oude Huis

Er staat nog steeds een groot ‘te koop’ bord in de voortuin maar ’t Oude Huis wordt veranderd in een trouwlocatie én een bed and breakfast. Wanneer dit precies gaat gebeuren, weten we nu nog niet. Voordat het pand sloot, werd het gebruikt als het Stadsmuseum.

't Oude Huis Zoetermeer

Op deze plek kun je straks trouwen en slapen

Dit is leuk voor Zoetermeer! 't Oude Huis in de Dorpsstraat staat al enige tijd te koop nadat het St...

Pand naast rioolgemaal

Ateliers Baztille Zoetermeer
Ateliers Baztille

Het witte gebouwtje naast het rioolgemaal aan de Rokkeveenseweg ziet er wat stilletjes en verlaten uit. Maar niets is minder waar want elke dag zijn daar ruim twintig kunstenaars aan het werk. De tijdelijke locatie wordt gebruikt als kunstatelier met werkplaatsen en exposities. Hoe lang de kunstenaars daar nog kunnen blijven, is de vraag.

Gifgroene Hulk

DE Hulk Zoetermeer
De Hulk

Dit gifgroene gebouw staat al jaren aan de Bredewater in Meerzicht. Maar wat gebeurt daar binnenin eigenlijk? Jarenlang was het in gebruik door het bedrijf PinkRoccade. Een groot kantoor waar veel mensen hun werkweek doorbrachten. De organisatie verhuisde naar een locatie elders in Nederland. Nu worden de ruimtes in het pad gebruikt door verschillende kleine ondernemers. Een creatieve broedplaats dus.

Lege wildwaterbaan

Dutch Water Dreams Zoetermeer
Foto: indebuurt Zoetermeer

Het voormalige Dutch Water Dreams staat er kil en verlaten bij. Wat vroeger zo’n leuke attractie was, is nu veranderd in een mysterieus en grijs gebouw. Een vlogger drong er eens naar binnen om te zien hoe het er van binnen uitziet. Hopelijk krijgt deze plek snel een nieuwe bestemming…

Vlogger Dutch Water Dreams

Deze vlogger sluipt het verlaten Dutch Water Dreams binnen en filmt deze bizarre dingen

Marc (21) is Urban Explorer. Hij bezoekt verlaten gebouwen om daar te filmen en foto's te maken van ...

Groen huisje

Meetstation Nootdorp
Groen huisje aan de plas bij Nootdorp

Langs de A12 is ter hoogte van de afslag Nootdorp een groot water met een mysterieus groen huisje. Wat het verhaal achter dit huisje is, lees je hier:

Meetstation Nootdorp

Dit is waarom dit groene huisje in de waterplas langs de A12 staat

Mysterieuze zaken, dingen, gebouwen, situaties en plekken: wij zijn er dol op. Want van sommige ding...

Watertoren

Watertoren Zoetermeer
Watertoren Zoetermeer

Een van de boegbeelden van Zoetermeer, de watertoren, wordt op dit moment nergens voor gebruikt. Soms gaan de deuren open tijdens Open Monumentendag of een andere festiviteit. Het plan is om er een bed and breakfast van te maken. Maar of dit doorgaat en wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet helemaal duidelijk. Wij zouden het in ieder geval heel leuk vinden!

Oud FME-gebouw

FME Zoetermeer
FME-gebouw

Een opvallend, groot gebouw langs de A12 is het voormalig FME-gebouw. Aan de linkerzijde van de Nelson Mandelabrug heeft jaren FME zijn huisvesting gehad. Tegenwoordig is het een verzamelgebouw van verschillende ondernemingen. Niet alle etages zijn bezet, er is nog plek voor nieuwe bedrijven. Dit geldt overigens ook voor de rechtertoren. De bedoeling is dat er een horecazaak bijkomt.

Boerhaavelaan Zoetermeer

Op deze plek bij station Zoetermeer komt een nieuw restaurant

Goed nieuws! Naast de roltrappen van de Nelson Mandelabrug bij station Zoetermeer komt een gloednieu...

Mooi monument

Sinterklaas Zoetermeer
Dorpsstraat 76

Dit monumentale pand aan de Dorpsstraat 76 was vroeger een herenhuis. Verschillende winkels zijn in dit pand geweest, zoals een woonwinkel. In de decembermaand wordt het gebruikt als sinterklaashuis. Het pand staat te huur. Het is een prachtige ruimte voor meerdere, kleine ondernemers of voor een gave kleding- of meubelzaak.

Sinterklaashuis Zoetermeer

Het Sinterklaashuis gaat open! Op deze dag kun je erin

Voorbijgangers gluren af en toe door de ramen en kinderen kijken verbaasd. "Werkt Sinterklaas hier e...

 

 

Page 1/11
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Mysteries

adv.