Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zoetermeer heeft een nieuwe rage: botanisch stoepkrijten

Door Marijke Helsloot 28 mei 2020

Misschien is het je al opgevallen of heb je er totaal nog geen oog voor gehad: op sommige stoepen in Zoetermeer staan namen geschreven. Niet die van kinderen die fanatiek in de weer zijn geweest met krijtjes, maar namen van planten. 

Wij stellen je graag voor aan een nieuwe trend: botanisch stoepkrijten. Zoetermeerders die hieraan meedoen schrijven met krijt de namen van onkruid op de stoep.

Botanisch stoepkrijten

Hortus Botanicus in Leiden is dit initiatief gestart om meer waardering te kweken voor deze stoepplantjes. En om het belang ervan te laten inzien. Zo zijn wilde plantjes goed voor de afkoeling van en de biodiversiteit in onze stad.

Doordat je zo de naam achter het onkruid leert kennen, kan je tijdens je wandeling deze stoepplantjes herkennen en onderzoeken. “Als mensen meer van plantjes weten en ze beter bekijken, gaan ze ze leuk vinden. En dan mag er vast meer blijven groeien,” is te lezen op de website van de Hortus.

Het artikel gaat verder onder deze post.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

#Stoepplantjes gewoon bij je thuis op de stoep. En heb je het niet precies goed? Who cares? Regenbuitje, nieuwe kansen. 😎

Een bericht gedeeld door suzanp (@suzanp) op

Meer onkruid

In Zoetermeer groeit steeds meer onkruid. Dit komt omdat de gemeente Zoetermeer al een langere tijd geen gif meer gebruikt om onkruid te verwijderen. Tegenwoordig wordt onkruid weg geborsteld of met heet water weggespoten als het in de weg staat.

Stoepplantjes in Zoetermeer

In Zoetermeer zie je nog niet zo heel vaak de namen van wilde plantjes met krijt op de stoep staan. We zijn zelf aan de slag gegaan en de eerste stoepkrijtteksten zijn alvast gezet.

Ben jij een plantenkenner en wil je graag meedoen aan botanisch stoepkrijten? Via de hashtag #stoepplantjes delen de stoepkrijters hun gespotte plantjes. Ben je nog niet zo’n grote plantenkenner? Via deze poster van Hortus Leiden kun je heel veel verschillende soorten onkruid al herkennen!

Wil jij jouw stoepplanten delen? Stuur dan je foto naar [email protected] of plaats ‘m onder ons Facebook- of Instagram- bericht.

Lees ook:

Stoepkrijten Zoetermeer

Dit zijn jullie liefste stoepkrijttekeningen voor ouderen en postbodes

Overal in de stap duiken ze op: lieve stoepkrijttekeningen van kinderen. Om de straat te versieren m...
Roerdomp Zoetermeer

Getoeter uit het Bentwoud: Hier komt het vreemde geluid vandaan

Het klinkt als een soort getoeter en sommige mensen omschrijven het ook wel als een misthoorn. Dit v...
Vissen Noord Aa Zoetermeer

Mysterie: wat zwemt er op de bodem van de Noord Aa?

Recreatiegebied de Noord Aa trekt elk jaar vele dagjesmensen uit Zoetermeer en omstreken. Maar zodra...

adv.