Zo start je een Buurt WhatsApp-groep op in jouw straat

Door Marijke Helsloot 6 december 2018

Zie je de borden met ‘Attentie buurtpreventie’ weleens in de Zoetermeerse straten staan? Ook jij kunt met je buren zorgen voor een veiligere buurt door een Buurt WhatsApp-groep te starten. Op die manier houd je elkaar op de hoogte van eventuele verdachte situaties en kan snel de hulp van de politie ingeschakeld worden.

In Zoetermeer zijn al zo’n 150 WhatsApp-groepen actief. Dat zijn al behoorlijk wat Zoetermeerders die zich inzetten voor onze stad! Maar daar kunnen er nog wel meer bij. Alles voor de veiligheid toch? Meld je daarom aan om ook bij jou in de buurt een Buurt WhatsApp groep te starten.

What'sApp buurtpreventie Zoetermeer
WhatsApp buurtpreventiegroepen in Zoetermeer. Google Maps

Zo start je jouw Buurt Whats App-groep op

Ga naar de website van Wabp (WhatsApp Buurt Preventie) en kijk eerst welke groepen er in jouw buurt al actief zijn. Staat jouw straat er niet bij? Dan kun je op diezelfde website een nieuwe groep aanmelden. Jij bent dan alleen of samen met een buurtbewoner de beheerder van die groep.

Buurtpreventiebord

Buurt What'sApp groep Zoetermeer
Buurtpreventiebord

Om aan de buurt én ongewenste personen duidelijk te maken dat jullie de straat en buurt goed in de gaten houden, kun je een bord laten plaatsen met de tekst ‘Attentie Buurtpreventie’. Ook is het mogelijk om een sticker op de voordeur te plakken met dezelfde tekst. Alleen het bord en de stickers kunnen al preventief helpen, die je hier via de gemeente kunt bestellen.

Zo werkt de Buurt WhatsApp-groep

Buurt WhatsApp-groep Zoetermeer
Appen met de Buurt WhatsApp-groep

Via WhatsApp houd je elkaar op de hoogte van verdachte situaties in de buurt. Aan het gebruik van de groeps-app hangen wel wat huisregels vast. Zo is het belangrijk eerst 112 te bellen voordat je de groep op de hoogte brengt. Ook de manier van communiceren wordt beschreven en is de app-groep alleen bedoeld voor berichten met een doel en niet als sociaal platform. Het is de taak van de beheerder om alles in goede banen te leiden.

Zo word je lid van een bestaande groep

Is er in jouw wijk een Buurt WhatsApp-groep actief en wil je je bij die groep aansluiten? Zoek dan op de kaart in welke groep jouw straat voorkomt. Klik op het bolletje van die groep en dan verschijnt aan de linkerkant de contactinformatie van de beheerder van de groep. Meld je op die manier aan.

Heterdaad

In Zoetermeer is het project Heterdaadkracht bedacht waarin de politie samenwerkt met inwoners om de veiligheid in de stad te verbeteren. De politie werkt hierin ook samen met de beheerders van de Buurt WhatsApp-groepen. De politie deelt alarmerende berichten over een bepaalde buurt met de beheerder. Die meldingen kunnen dan weer in de App-groepen gedeeld worden zodat nog meer mensen alert kunnen zijn bij verdachte situaties.

Lees ook:

Zo zit dat: De do’s en don’ts als je een voertuig met zwaailicht en sirene tegenkomt

Je ziet het regelmatig: een ambulance met sirene en zwaailichten probeert door het drukke verkeer te...
Drone Zoetermeer

Vliegen met een drone boven Zoetermeer: dit zijn de regels

Drone-vliegtuigjes veroveren zo langzamerhand de wereld. Steeds meer mensen hebben er eentje thuis e...
Camerabeveiliging Zoetermeer

MAG DAT?! Zelf een camera aan je gevel hangen

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente

adv.