Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Varen in Zoetermeer: zo werkt het hier en voor deze 5 overtredingen kun je een boete krijgen

Door Marijke Helsloot 10 augustus 2020

Stel je voor: tijdens een rondje varen door Zoetermeer wil je een duik in het water nemen. Je ziet een mooi plekje vlakbij een brug. Hup, aanmeren en badderen maar. Think again! In de buurt van een brug zwemmen is namelijk verboden. Zo zijn er meer regels waar je je op het water aan moet houden. Doe je dit niet, dan kun je een flinke boete krijgen.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

In Zoetermeer mag je alleen op de Zoetermeerse Plas, de Broekwegwetering en de Noordhovenseplas met een bootje komen. En dan wel een boot met een elektrische motor. Zo zijn er meer regels op het water:

Zwemverbod

Nu we het er toch over hebben: je kunt niet zomaar overal in het water plonsen. Zwemmen in de vaargeul, bij bruggen, sluizen en wachtplaatsen is verboden. Trek je de stoute waterschoenen aan en zwem je toch in verboden gebied? Dan kun je een boete krijgen van €140,-.  

Varen met jetski en waterscooter

Lekker shinen op het water met een jetski of waterscooter. Dat ziet iedereen wel zitten. Pas wel op waar je met deze vaartuigen de blits wilt maken, want ze zijn in Zoetermeer op het water niet toegestaan. Varen met een jetski of waterscooter in verboden gebied kan je een boete opleveren van €240,-.

Varen met een drankje op

Je hebt een topdag op de boot. Heerlijk weer, wind in de haren, muziek op de achtergrond, goed gezelschap… daar moet op geproost worden! Let wel op: de bestuurder mag niet varen onder invloed. Voor de schipper geldt: het alcoholgehalte van je bloed mag niet hoger zijn dan 0,5 promille. De waterpolitie kan door een ademtest controleren of je alcohol hebt gedronken. Hoe hoog de boete is, is onder andere afhankelijk van hoeveel je hebt gedronken.

Aanleggen waar dat verboden is

Snel even de boot aanleggen voor een ijsje? Pas dan op dat dit geen verkoelende lekkernij van €210,- wordt. Dat is namelijk het bedrag van de boete die je kunt krijgen als je aanlegt op een plek waar dit verboden is.

Snelheidsovertreding

Op het water mogen dan geen flitspalen staan, je kunt zeker een boete krijgen voor te hard varen. Twintig kilometer per uur is de reguliere maximumsnelheid op het water, maar in Zoetermeer mag je maximaal 6 kilometer per uur varen. Wees daar alert op. Het begaan van een snelheidsovertreding op het water kan namelijk flink in de papieren lopen. De prent is afhankelijk van de snelheid, maar de boetebedragen gaan vanaf €95,-.

Dit zijn niet de enige regels waar je je aan moet houden. Bekijk de website van de politie voor een overzicht van alle vaarregels en de website van de gemeente voor vaarregels in Zoetermeer.

Bron: Boetebase

_______________________________________________

Lees ook:

Mag dat: een frisse duik nemen vanaf een brug in Zoetermeer

Het is zomer en warm. Wat is het dan fijn om een verfrissende duik te nemen op een tropische dag. Lo...
Panamapad Zoetermeer

Een paar weken niet fietsen en wandelen: op deze plek komt een gloednieuwe brug

We kunnen vanaf maandag 10 augustus een paar weken even niet van de wijk Buytenwegh naar de wijk Mee...
Lodge at the Lake Zoetermeer

Nieuwe hotspot! Zo ziet dit trendy restaurant met terras aan het water eruit

Vanaf 1 juni gaan de deuren wagenwijd open van een nieuwe hotspot in Zoetermeer: Lodge at the Lake. ...
Meetstation Nootdorp

Dit is waarom dit groene huisje in de waterplas langs de A12 staat

Mysterieuze zaken, dingen, gebouwen, situaties en plekken: wij zijn er dol op. Want van sommige ding...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.