Nieuw afvalbeleid in Zoetermeer: deze grote veranderingen staan ons te wachten
Vanaf het eerste kwartaal van 2021 zal er heel wat veranderen op het gebied van het afvalbeleid in Zoetermeer. Dit...
In 2020 maakte gemeente Zoetermeer het nieuwe afvalbeleid vanaf 2021 bekend. Zo wordt grofvuil niet meer gratis opgehaald, er komen oranje plasticbakken bij, restafval wordt nog maar één keer in de vier weken opgehaald en meer grote veranderingen. Een groep Zoetermeerders is het niet eens met deze beslissingen dus ze zijn eind 2020 een referendum gestart. Wat dit precies inhoudt, lees je hieronder.
Het zwaarste middel tegen een gemeentelijk besluit, een referendum, is door bewoners ingezet om het nieuwe afvalbeleid te stoppen. Bijzonder is dat er sinds 1970 geen volksreferendum tegen een raadsbesluit meer heeft plaatsgevonden in onze stad. Dat dit zo’n vijftig jaar later weer wordt gedaan, is best bijzonder te noemen. In die jaren hebben er nog wel twee andere referenda plaatsgevonden: dit tegen het zwembadbeleid en de verkiezing van de nieuwe burgemeester. Alleen deze waren op initiatief van de gemeente zelf. Een referendum starten is niet niks. Het heeft de grootte van een verkiezing en het heeft behoorlijke impact op de gemeentelijke organisatie en kosten.
De gemeente Zoetermeer wil met het nieuwe afvalbeleid de kosten voor afvalverwerking naar beneden brengen, het restafval terugdringen en duurzamer bezig zijn. Dit betekent dat mensen met een laagbouwwoning een oranje plasticcontainer erbij krijgen om zelf thuis (actiever) plastic te scheiden. Bij hoogbouw en in straten met ondergrondse containers komen er plastic afvalbakken bij. Daarnaast besloot de gemeente dat grofvuil niet meer gratis opgehaald kan worden en dat er vanaf 2023 met een gedifferentieerd kostensysteem gewerkt gaat worden. In simpele woorden: betalen naar wat je aanbiedt. De gemeente laat nog berekenen wat nascheiding kost. Dus dat we als bewoners geen plastic apart hoeven in te zamelen maar dat dit bij de afvalverwerking gebeurt.
Waar is deze groep van Zoetermeerders precies tegen? Er is kritiek dat met het nieuwe afvalbeleid de restafvalbak nog maar één keer in de maand geleegd gaat worden. Vooral in de zomer kan dit veel overlast veroorzaken zoals ongedierte en stank. En volgens initiatiefnemer Dani Scheffer is dit niet te doen voor jonge gezinnen met kinderen in de luiers en mensen die incontinentiematerialen gebruiken. Betalen voor het ophalen van grofvuil vindt zij niet eerlijk ten opzichte van mensen die geen vervoer kunnen regelen en voor mensen met een kleine portemonnee. Ook is er meer kans op dumpafval. Ten slotte zijn de tegenstanders niet blij met het DIFTAR-systeem. Dit betekent dat je betaalt per aanbieding in de ondergrondse container. Mensen die geen zware afvalzakken kunnen dragen, kiezen er vaak voor een klein afvalzakje weg te gooien. Het wegwerpen van dit kleine zakje zou dan net zoveel kosten als het aanbieden van een volle vuilniszak.
Allereerst was Dani een petitie gestart waarmee zij 6.000 tegenstanders bij elkaar wist te krijgen. Maar omdat de handtekeningen via DigiD geregistreerd moeten worden, was deze actie ongeldig. Vervolgens moesten er minimaal 325 handtekeningen ingezameld worden om een referendum te kunnen starten. Dit is haar gelukt; 12 januari heeft het college van burgemeester en wethouders het referendumverzoek goedgekeurd. Voor 23 februari moeten de initiatiefnemers minimaal 4.876 digitale handtekeningen via DigiD ingezameld hebben. En ze is er bijna: op 19 januari zijn er 5.354 handtekeningen ingediend waarvan er 4.871 zijn goedgekeurd. Het referendum moet tussen 15 mei 2021 en 6 april 2022 plaatsvinden. Waarschijnlijk gebeurt het tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2022.
Uiterlijk in de tweede raadsvergadering besluit de gemeenteraad het definitieve verzoek toe te wijzen of niet. Bij doorgang is het college van burgemeester en wethouders op grond van de verordening en de Gemeentewet belast met de organisatie van het referendum. De gemeenteraad benoemt in dat geval een referendumcommissie. Dit is een commissie van onafhankelijke deskundigen. Een referendum biedt ons de mogelijkheid om te gaan stemmen over het nieuwe afvalbeleid. In de tussentijd kan de gemeente niets met het nieuwe afvalbeleid. De plannen gaan voorlopig de ijskast in en moeten we het doen met het bestaande afvalbeleid.
______________________________________
In onze gids
Nu geopend
Nu gesloten
Nu gesloten
Populaire rubrieken