Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ontroerend! Zo herdenkt Zoetermeer tijdens de coronacrisis

Door Marijke Helsloot 4 mei 2020

Op 4 mei is het Nationale Dodenherdenking waar we oorlogsslachtoffers van na de Tweede Oorlog herdenken. Normaal gesproken is er een stille tocht naar het oorlogsmonument, een toespraak door de burgemeester en de bloemlegging bij het monument. Door de coronacrisis is het programma dit jaar anders waarbij inwoners opgeroepen werden bloemen te leggen bij het monument. We gingen een kijkje nemen.

Een gekke gewaarwording in het Wilhelminapark is het wel. Normaal gesproken stroomt het park volledig vol met inwoners die op 4 mei om 20.00 uur de toespraak van de burgemeester bijwonen en een stilte van twee minuten aanhouden. Dit jaar is het park heel rustig maar Zoetermeerders hebben wel de mogelijkheid gekregen om, met de nodige veiligheidsmaatregelen, een moment te herdenken bij het oorlogsmonument.

Families

Bij de ingang van het park staan beveiligers om de veiligheid in de gaten te houden. Met oranje pionnen is de richting naar het oorlogsmonument aangegeven. Leden van scoutinggroep John McCormick staan in stilte naast het monument en de bloemen. Vanaf 12.00 tot 19.30 uur kunnen Zoetermeerders bloemen leggen. Volgens een beveiligingsmedewerker wordt dat best gedaan door inwoners. “Ik zie gezinnen voorbijkomen met bloemen in dit overigens prachtige park. Ik kende het niet want ik kom uit Delft. Ik ga zo eens een rondje lopen.”

Bloemen

Bij het monument liggen al een aantal bossen tulpen en losse bloemen. We zien grootmoeders met kleinkinderen, moeders met kinderen en mensen alleen. Na het neerleggen van de bloemen, nemen de meesten een moment van stilte door stil te staan voor het monument. Het is prachtig weer en de vogels fluiten luid. Sommigen ontroert het. Via Facebook laten Zoetermeerders ons, na een oproep, weten dat sommigen wel bloemen leggen, de ander niet. Paula Bennink laat weten: “Ja, wij zijn geweest, goed georganiseerd met beveiliging en eenrichtingsverkeer door het park. Boeketje gelegd. ‘Opdat wij niet vergeten’. Adrie van Dijk laat weten elk jaar te gaan dus nu ook. En Mieke Louwsma laat weten dat ze een virtuele bloem heeft gelegd.

Foto’s

Bekijk hier de beelden die wij maakten van hoe Zoetermeer herdenkt tijdens de coronacrisis.

Lees ook:

Nationale Dodenherdenking 2020 in Zoetermeer

Toespraak van de burgemeester

Waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker heeft een online videotoespraak voor ons ingesproken. Het Zoetermeerse jongetje Bodhi Kuik leest een gedicht voor. Dit alles kun je hieronder bekijken.

Livestream

Vanaf 18.40 uur is er op de Facebookpagina van de gemeente een livestream te volgen waar je de bloemlegging door de burgemeester kunt zien. Bekijk de beelden hier.

Lees ook:

Supermarkten Zoetermeer

Dit zijn de openingstijden van de supermarkten en winkels op Bevrijdingsdag 2020

Bevrijdingsdag 2020 had er zo feestelijk uit kunnen zien. 75 jaar bevrijding, het Bevrijdingsfestiva...
Stadshart Zoetermeer

Steeds drukker op straat: Meer publiek in Stadshart en ’t Geertje is ontruimd

Naarmate de maatregelen vanwege de coronacrisis langer duren, hoe drukker het wordt in de Zoetermeer...
Blauwe regen Zoetermeer

Prachtig! Dit zijn jullie foto’s van bloeiende blauwe regen

Als je goed om je heen kijkt, zie je overal bloeiende blauwe regen. Veelal paarse bloemen in grote t...

Bevrijd! Zo zag dat er in 1945 uit in Zoetermeer

Dat wij op 5 mei Bevrijdingsdag vieren, is niet zomaar. Zoetermeer werd 74 jaar geleden bevrijd door...

adv.