Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: Zomaar bramen plukken in de Zoetermeerse natuur?

Door Marijke Helsloot 5 augustus 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze week: mag je zomaar bramen plukken in de Zoetermeerse natuur.

Het is augustus en dat betekent dat de bramen en andere heerlijke bosvruchten rijp zijn. In Zoetermeer groeien ze gewoon in het wild, bijvoorbeeld in de het Balijbos en het Westerpark. Je kunt ze dus lekker zelf gaan plukken. Maar mag dat eigenlijk wel?

Eigen gebruik

Officieel mogen we geen bramen plukken in de Zoetermeerse natuur. Team Handhaving zal bij de eerste constatering een waarschuwing geven. Op grote schaal mag er sowieso niet geplukt worden. Voor eigen gebruik zal er waarschijnlijk niet zo moeilijk gedaan worden maar weet dat het dus niet mag in Zoetermeer.

Wildplukken mag in Nederland alleen voor eigen gebruik. Het is dus niet de bedoeling dat je hele emmers vol mee naar huis te neemt of dat je je oogst verkoopt. Check ook even of een gebied vrij toegankelijk is. Op sommige plekken heeft de eigenaar zoals Staatsbosbeheer een pluk-beperking ingesteld en je mag natuurlijk ook niet zomaar in iemands tuin gaan plukken.

Een klein bakje mee en lekker plukken zou wellicht wel kunnen, maar let wel op.De kans op een boete is aanwezig.

Waar moet ik verder op letten?

Als je bramen of andere vruchten hebt geplukt, moet je die natuurlijk goed wassen. Je weet nooit welk dier er zijn behoefte op heeft gedaan. Vruchten die onder kniehoogte hangen kun je soms beter helemaal niet opeten. Hier kan namelijke de vossenlintworm inzitten, die uit de urine van een vos komt. Deze vossenlintworm is erg gevaarlijk voor mensen, als je besmet raakt kun je zelfs overlijden. Pas dus op! En ja, in Zoetermeer komen ook vossen voor, hoewel die hoogstwaarschijnlijk niet besmet zijn.

Lees ook:

Dit moet je weten over het verbod op gezichtsbedekkende kleding in Zoetermeer

Wie vanaf vandaag met een bivakmuts, boerka, nikab of integraalhelm (die vooral veel motorrijders dr...

MAG DAT: lachgas gebruiken in Zoetermeer?

Je hebt ze vast weleens op de grond zien liggen na een avondje stappen of een dagje festival: van di...

Je peuk op straat gooien in Zoetermeer? Zo hoog is de boete!

Misschien heb je je er wel eens schuldig aan gemaakt: tijdens het uitgaan loop je van kroeg naar kro...

Meer over

Gemeente

adv.