Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: krijg je straf als je je afval niet goed scheidt?

Door Marijke Helsloot 11 april 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed weten wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Met deze week: krijg je straf als je je afval niet goed scheidt? 

We weten het allemaal: afval scheiden is goed voor het milieu. De dingen die recyclebaar zijn, verdwijnen dan niet op één hoop maar krijgen netjes een nieuw leven. Bij het Mileudepot van de gemeente Zoetermeer kun je bijvoorbeeld alle soorten afval apart aanbieden. De DIFTAR afvalbakken en kliko’s in onze stad zijn ingericht op rest- en GFT-afval. En bij de milieu-eilanden verspreid door de stad kun je plastic, papier, kleding en glas apart wegggooien.

Op zoek naar je gegevens

Maar, stel: je hebt net een lekkere banaan opgepeuzeld, maar je GFT-bak is écht even niet te bereiken. Wat gebeurt er dan als je de schil toch stiekem bij het papier gooit? Dan kán je in de problemen komen. We gokken niet dat oom agent meteen aan je deur staat, maar je kunt wel betrapt worden als je je afval niet goed scheidt. Gemeentemedewerkers kunnen namelijk bij ‘verkeerd’ afval op zoek naar dingen waar jouw naam of je gegevens op staan. Je kunt dan een waarschuwing of boete op je deurmat verwachten.

Boetes

Voor het ‘niet op de voorgeschreven manier aanbieden’ van afval staat een boete van €90,-. Dat is bijvoorbeeld als je je afval niet goed scheidt.  Ben je keurig aan het scheiden, maar moet je je afval kwijt in een DIFTAR-container en zit deze vol? Dan kan je beter even je zakje bij je houden totdat het wel weer kan, want op het ‘afval storten buiten daarvoor aangewezen stortplaats’ staat zelfs een boete van €370,-. Wij denken dat je dat geld aan véél leukere dingen uit kunt geven. Ook al is het soms dus best een klus om al je afval te scheiden, het is dus toch de moeite waard.

Vraag jij je ook af of iets mag?

Ben jij benieuwd hoe het zit met bepaalde regels in Zoetermeer? Laat het ons weten in een reactie of mailtje en wij zoeken het voor je uit!

Lees ook:

MAG DAT: je lege chipszak bij het restafval gooien?

Regels zijn er genoeg, maar best wel vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Da...
Bouwcontainer Zoetermeer

Mag dat: een bouwafval container voor je deur zetten in Zoetermeer?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
Afvalwijzer Zoetermeer

Op deze handige kalender staat precies wanneer je afvalcontainer geleegd wordt

Een groot deel van Zoetermeer is voorzien van ondergrondse containers. Reuzehandig! Maar een ander d...

 

Meer over

Gemeente

adv.