MAG DAT: krijg je een boete als je door rood loopt?

Door Marijke Helsloot 17 januari 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed weten wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Met deze week: mag je eigenlijk ongestraft door het rode stoplicht wandelen?

Het zal niemand verbazen dat het antwoord op deze vraag NEE is. Rood licht is er natuurlijk niet voor niets: het zorgt ervoor dat er geen ongelukken gebeuren. Maar wist je dat je ook een boete kunt krijgen als oom agent je betrapt op een illegale oversteek? Er staat een flinke boete voor het negeren van een rood stoplicht als voetganger, namelijk €65,-.  Dat is wel iets minder dan de boete voor door rood licht fietsen (€90,-) of rijden met de auto (€230,-). En wat nu als je op een paar meter afstand van het stoplicht oversteekt, geldt het dan ook? Dat ligt eraan. Als jij als het voetganger het licht kunt zien, dan ben je in overtreding. Politieagenten staan waarschijnlijk niet zo heel vaak te controleren of jij wel wacht op groen licht. Maar hé, je kan maar beter het zeker voor het onzekere nemen. Van dat bedrag kan je toch veel beter een mooi nieuw paar schoenen kopen!

Gelukkig niet zoals in China

Gelukkig hebben we hier in Zoetermeer nog niet zo’n systeem als in het Chinese Shenzhen. Daar gebruiken ze gezichtsherkenning bij de zebrapaden en kom je op een zwarte lijst als je vijf keer of vaker door het rode licht loopt. En sta je op die zwarte lijst? Dan ben je mooi het haasje, want je kan dan bijvoorbeeld geen lening meer krijgen om een huis te kopen.

Vraag jij je ook af of iets mag?

Ben jij benieuwd hoe het zit met bepaalde regels in Zoetermeer? Laat het ons weten in een reactie of mailtje en wij zoeken het voor je uit!

MAG DAT: Met knipperende fietslampjes rijden?

We snappen natuurlijk allemaal dat het héél belangrijk is om goed zichtbaar te zijn in het donker. V...

MAG DAT: met een winkelwagentje je boodschappen naar huis brengen?

Regels: je houdt je er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar som...

Meer over

Gemeente

adv.