Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: met een paar biertjes op fietsen in Zoetermeer?!

Door Marijke Helsloot 31 oktober 2019

Ga je een avondje stappen of biertjes drinken in de kroeg, dan is het handiger om de auto thuis te laten. Je kunt natuurlijk de bus of de RandstadRail in de stad pakken maar dan zit je wel gebonden aan een tijd. De fiets is dan vaak een betere optie. Maar, mocht je op een gezellige avond flink aan de bier of wijn hebben gezeten: mag je eigenlijk wel dronken fietsen? Of kun je dan ook je rijbewijs kwijtraken? Wij zijn op zoek gegaan naar het antwoord.

Sommigen laten expres de rijbewijs thuis omdat er wordt gedacht dat de politie die kan innemen op het moment dat je dronken op de fiets aangehouden wordt. Of dit écht nodig is, lees je hieronder.

Fietsen en alcohol

Na een paar bakkies op de fiets naar huis? Beter niet. Je mag niet onder invloed van alcohol fietsen. Dat is namelijk ook niet zo veilig, je kunt natuurlijk jezelf verwonden door de bocht verkeerd te nemen en in de bosjes te eindigen maar je kunt ook tegen andere mensen aanfietsen. Komt toch hard aan.

Op de fiets mag je maximaal 0,5 promille alcohol in je bloed hebben, dat zijn zo’n twee drankjes. Op de bromfiets of trekker is het limiet zelfs 0,2 promille, nog niet één drankje.

De politie zal niet zomaar blaastesten op het fietspad uitvoeren maar wanneer het te gevaarlijk wordt, kun je zeker een boete krijgen (€100,-) en voor een paar uur een rijverbod voor de auto. Je rijbewijs wordt niet ingenomen.

Lopen

Oké, het is duidelijk je geen voertuig mag besturen als je dronken bent, dus gaan we maar lopen?! Nee, wéér niet goed. Officieel mag je helemaal niet dronken op de openbare weg zijn. Je kunt daar een boete van €95,- voor krijgen. Gelukkig geeft de politie daar geen prioriteit aan, alleen als je vervelend bent en anderen lastig valt.

Bron: Rijksoverheid, Politie

Lees ook:

Appen op de fiets? In Zoetermeer zijn al aardig wat boetes uitgedeeld!

Het zal je niet zijn ontgaan: sinds juli geldt er een 'appverbod' voor fietsers. Dat betekent dat je...

MAG DAT: met een winkelwagentje je boodschappen naar huis brengen?

Regels: je houdt je er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar som...

MAG DAT: fietsen met een paraplu in je handen?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente

adv.