Mag dat: een bouwafval container voor je deur zetten in Zoetermeer?

Door Marijke Helsloot 21 februari 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af: mag dat? Deze week: mag je tijdens de verbouwing van je huis gewoon een container voor de deur zetten of moet je hiervoor betalen? 

Sloop- of schilderwerk, elk huis is eens in de zoveel tijd aan de beurt. Maar wat als je een container nodig hebt? Is het oké om die gewoon te huren en op de stoep of een parkeervak te zetten? Wij zochten het uit.

Container voor de deur

Of je ‘stoeptax’ moet betalen voor een container voor de deur, ligt helemaal aan waar je woont. In veel gemeenten in Nederland kost het je geen cent. Maar in Zoetermeer moet je toch wel de portemonnee opentrekken. Voor 83 euro mag jij een container op een onbetaalde parkeerplek zetten. Maar de kosten kunnen nog veel hoger zijn, blijkt uit deze inventarisatie. Zo betaal je in Blaricum maar liefst 350 euro en in Almere bijna 195 euro.

Vergunning of niet?

Zolang de container geplaatst wordt op eigen terrein zoals in de tuin of op de oprit is een vergunning niet nodig. Soms heb je die ruimte niet dus dan zou de container bijvoorbeeld op de stoep voor je huis geplaatst kunnen worden. Omdat dit gemeentegrond is, heb je een vergunning nodig.

Zet je je container korter dan 7 dagen op gemeentegrond? Dan hoef je niet perse melding te maken bij de gemeente. Als de periode langer wordt, kun je het beter melden. Een vergunning is wel nodig als jouw gehuurde container voor gevaar zorgt op de openbare weg. De vergunning moet op tijd aangevraagd worden vanwege administratieve handelingen, dus houd daar rekening mee.

Zeker weten

Omdat de regels niet altijd helemaal helder zijn, raden wij je aan sowieso te checken bij de gemeente of je een melding moet maken of een vergunning moet aanvragen. Ook kun je te weten komen welke ruimte er rondom de container vrij moet blijven zodat buurtbewoners gebruik kunnen blijven maken van de stoep. Dan zit je in ieder geval altijd goed en kun je met een gerust hart aan je klus beginnen.

Lees ook:

Huis te koop: Werflaan 10 Zoetermeer, Foto 3 | Foto: Funda

Mag dat: een parkeerplaats maken van je voortuin?

Er is niets zo irritant als geen parkeerplaats vinden in de buurt van je huis. Wat zeggen we: we vin...

Zo zit dat: De do’s en don’ts als je een voertuig met zwaailicht en sirene tegenkomt

Je ziet het regelmatig: een ambulance met sirene en zwaailichten probeert door het drukke verkeer te...
Je huisdier begraven in Zoetermeer

MAG DAT: je huisdier begraven in je eigen tuin?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente

adv.