Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat, autorijden terwijl je niet álle ruiten (ja ook de zijkant) schoon hebt gekrabd?

Door Marijke Helsloot 9 januari 2020

Het lijkt misschien een open deur, maar als je soms zo eens om je heen kijkt op de weg, dat kun je niet anders dan concluderen dat er nog behoorlijk wat mensen zijn die de regels rondom autoruiten krabben niet kennen. Daarom speciaal voor die mensen uitgelegd: mag dat, autorijden terwijl niet al je ruiten volledig schoon zijn gekrabd?

Je hebt al een beetje haast, want je bed was net even té lekker warm en dan kom je buiten en moet je nog krabben ook. Boehoee! Even snel dan maar en met de Franse slag, want anders kom je wel erg laat…

Ongetwijfeld dat elke automobilist weleens in de situatie is geweest, dat de noodzaak tot krabben als een verrassing kwam. Maar nog even los van het feit dat het onwijs onveilig is om slecht zicht te hebben, is het ook nog eens hartstikke verboden.

Tot in de hoekjes

Woordvoerder Martin de Wit van de politie verduidelijk waar je auto precies aan moet voldoen: “Uitgangspunt is, je moet als bestuurder voldoende zicht hebben. De hele voorruit móet ijsvrij, net als de zijramen en ook de spiegels. Volgens de regels tot in de hoekjes.”

En je achterzijruiten dan? Martin: “De ramen aan de achterbank hoeven in principe niet, tenzij je hiermee voor jezelf een dode hoek creëert. Dat geldt ook voor de achterruit. Als je als bestuurder nog niet voldoende zicht hebt via de spiegels, moet ook de achterruit ijsvrij.”

Ka-ching!

De boetes voor autoruiten die niet ijsvrij zijn kunnen behoorlijk oplopen. €230,- als je ruiten niet schoon (genoeg) zijn en daar kan nog eens €150,- bijkomen voor niet (voldoende) schoongemaakte spiegels. Hatsikidee, dat is dan €380,- alstublieft.

Als je al niet overstag bent door veiligheidsargumenten, dan moet dit toch voldoende reden zijn om óf tien minuten eerder op te staan, óf tien minuten te laat op je werk te komen. Gewoon even ál je ruiten en spiegels schoonmaken. Goed voor de veiligheid én voor je portemonnee. Politie Zoetermeer controleert dus opgelet!

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet!Vanmorgen werden er diverse voertuigen staande gehouden ivm beslagen of bevroren…

Posted by Politie Zoetermeer on Monday, January 21, 2019

Lees ook:

MAG DAT: Met knipperende fietslampjes rijden?

We snappen natuurlijk allemaal dat het héél belangrijk is om goed zichtbaar te zijn in het donker. V...
Politie Zoetermeer

Met deze camera’s langs de weg houdt de politie criminelen uit de stad

Sinds vorig jaar heeft de Zoetermeerse politie de beschikking over een een camera die kentekens van ...

MAG DAT: krijg je een boete als je door rood loopt?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

adv.