Kou-alarm! Dit doet de gemeente om gladheid tegen te gaan

Door Marijke Helsloot 18 januari 2019

Glibberen en glijden in de kou: Hartstikke leuk maar niet als je in een auto zit, op de fiets of met je hond of wandelwagen loopt. Wij vroegen ons af wat de gemeente eigenlijk doet als het buiten glad dreigt te worden? Wij zochten het voor je uit!

O, jee, het dreigt te gaan vriezen

De alarmbellen gaan nu al af bij de gemeente Zoetermeer want bij dreigende vrieskou komen de gemeentemedewerkers al in actie. Bij mogelijk opvriezen gaan er twee grote strooiwagens de hoofdwegen op om zogenaamde ‘coldspots’ te strooien. Dit zijn beruchte plekken die snel opvriezen. De aanrijroutes van de hulpdiensten, het ziekenhuis en begraafplaatsen worden hierin ook meegenomen. Ze strooien op deze wegen preventief in het geval van opvriezen.

Het is glad!

Als de gemeente zeker weet dat het gaat vriezen en glad kan worden dan wordt plan 2 ingezet. Vijf grote en twee kleine strooiwagens komen in actie voor de doorgaande wegen. Zes kleine strooiwagens strooien de fietspaden. Alle wagens bij elkaar zijn zo’n 2,5 uur bezig voordat de klus is geklaard. Vaak starten gemeentewerkers ’s nachts of vroeg in de ochtend zodat ze niet meer op de weg zijn tijdens de spits. En wij kunnen op gestrooide paden naar ons werk en naar school.

Sneeuw en ijzel

Bij voorspelde sneeuw en ijzel weet de gemeente dat ze heel hard aan de bak moeten. Preventief worden de doorgaande wegen en fietspaden in Zoetermeer dan gestrooid. De sneeuw kan met sneeuwschuivers van de wegen geschoven worden. Als de sneeuw of ijzel langer blijft liggen, zul je de strooiwagens in de wijken tegenkomen. Daar proberen ze de overlast te beperken.

Bij drukte wordt er een combinatie van huisvuilophaal en gladheidsbestrijding gemaakt. Tijdens het ophalen van het huisafval wordt er zand gestrooid op de wegen zodat de ondergrond stroef is en je minder kans maakt op uitglijden.

Strooiwagens gaan op weg

Let op! Kans op gladheid. Wij gaan vanaf 20.30 uur preventief de hoofdwegen en doorgaande fietspaden strooien. De strooiroutes en meer informatie over gladheid vind je op www.zoetermeer.nl/gladheid.

Posted by Gemeente Zoetermeer on Thursday, 17 January 2019

Speciaal zout

Voor enkele gebieden kan vanwege de constructie niet met gewoon zout worden gestrooid. Hiervoor wordt het zout ureum gebruikt. Je kunt het herkennen aan de ammoniakgeur. Denk aan gebieden als het Stadshart en andere winkelcentra.

Strooikaart

Strooien gladheid Zoetermeer
Strooiroute Zoetermeer

Wil je weten welke routes de strooiwagens in Zoetermeer rijden? Kijk dan op de strooikaart.

Meer over

Gemeente

adv.