Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Geen gebruikelijke Nationale Dodenherdenking: op deze manier herdenken we wel in Zoetermeer

Door Marijke Helsloot 29 april 2020

Op maandag 4 mei is het Nationale Dodenherdenking. De herdenking gaat zeker door maar dan in een aangepaste vorm in verband met de coronacrisis. Normaal gesproken is er een toespraak van de burgemeester bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark en daar voorafgaand een stille tocht. Lees hieronder wat het aangepaste programma is en hoe we toch kunnen herdenken.

De gebruikelijke herdenking met voorafgaand de stille tocht door de Dorpsstraat richting het Wilhelminapark zal dit jaar niet plaatsvinden. De gemeente Zoetermeer vraagt aan ons de hele dag de vlag halfstok te hangen en een bloemstuk of bloemen te leggen bij het oorlogsmonument.

75 jaar

De vlag met 75 bevrijding wappert er vrolijk op los boven het oorlogsmonument. Maar precies in het jaar dat we 75 jaar herdenken en de hele maand april in het teken zou staan van 75 bevrijding, is de coronacrisis uitgebroken. Hierdoor zijn evenementen afgelast en programma’s aangepast. Zo ook dat van Nationale Dodenherdenking op maandag 4 mei. Op deze dag herdenken we alle burgers en militairen die in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en daarna in oorlogssituaties en bij vredesmissies.

Bloemen

Op maandag 4 mei hebben Zoetermeerders de gelegenheid om tussen 12.00 en 19.30 uur bloemen of een bloemstuk te leggen bij het oorlogsmonument. Uiteraard met een afstand van 1,5 meter tussen elkaar. Burgemeester Jan Pieter Lokker en zijn vrouw leggen om 18.45 uur met een lid van scoutinggroep John McCormick twee bloemstukken bij het graf van John McCormick bij de Oude Kerk. Vervolgens vertrekt de waarnemend burgemeester met zijn vrouw naar het Wilhelminapark. Daar leggen zij rond 19.00 uur een krans bij het oorlogsmonument. Vervolgens leggen ook een vertegenwoordiging van de gemeenteraad en het Contact Oud Mariniers een krans bij het monument. Dit alles kun je live volgen via de Facebookpagina van de gemeente Zoetermeer.

Online toespraak

Na de stille tocht houdt traditiegetrouw de burgemeester een toespraak bij het leggen van de bloemen. Dit jaar houdt burgemeester Jan Pieter Lokker zijn toespraak via een videoboodschap en leest hij een gedicht voor. Vanaf 12.00 uur kun je beide beluisteren via de website van de gemeente en sociale media.

Vlag

Wil je laten weten dat je meedoet met Nationale Dodenherdenking? Hang dan de hele dag de vlag halfstok. Bij het stadhuis en het herdenkingsmonument in het Wilhelminapark hangt op 4 mei de hele dag de Nederlandse vlag halfstok. Bij de Oude Kerk hangen zowel de Nederlandse- als de Amerikaanse vlag.

Lees ook:

Speeltuin Rokkeveen

Klaar of niet? Zo zit het met de opening van de nieuwe speeltuin in Rokkeveen

Bij het Burgemeester Hoekstrapark in Rokkeveen zijn al maanden werkzaamheden bezig bij de nieuwe spe...

Lintjesregen 2020: wij zijn trots op deze 16 kanjers en zo ging het bij Leny Veersma

Zestien Zoetermeerders werden op vrijdag 24 april in het zonnetje gezet. Zij krijgen een koninklijke...
Basisschool Zoetermeer

Scholen weer open in Zoetermeer: ‘We hebben nog veel te bespreken voor we weer opengaan’

Kinderen mogen vanaf maandag 11 mei weer naar de basisschool. Dat heeft het kabinet bekendgemaakt ti...

Meer over

Gemeente

adv.