Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is wat je moet doen als je de eikenprocessierups in Zoetermeer spot

Door Redactie indebuurt Zoetermeer 12 juni 2019

Je hebt ze vast al gespot: bomen ‘ingepakt’ in dikke witte lagen. Als je dat ziet, weet je dat de eikenprocessierups er huishoudt. Wat te doen?

Wat is de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is een rups van een nachtvlinder. De beestjes gaan ’s nachts groepsgewijs, in processie, op zoek naar eikenbladeren, hun voedsel. Daarbij produceren ze witte haren, die je ziet als die ‘witte waas’. Behalve deze witte haren hebben de rupsen ook brandharen. Die zijn niet met het blote oog zichtbaar, maar kunnen bij aanraking zorgen voor jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen.

Oorspronkelijk komt de rups uit Zuid-Europa, maar sinds 1990 worden ze steeds vaker in Nederland gespot. En dan vooral in de maanden mei, juni en juli. Je vindt ze vooral in bomen in stedelijk gebied, minder in bossen.

Wat doet de gemeente Zoetermeer eraan?

De eikenbomen in Zoetermeer worden gecontroleerd of eikenprocessierupsen voorkomen. Bomen waar veel rupsen zijn aangetroffen en die op risicovolle plekken staan, krijgen een waarschuwingslint tot de nesten zijn verwijderd door een gespecialiseerd bedrijf. Risicovolle plekken zijn bijvoorbeeld het strand bij de Zoetermeerseplas en locaties bij basisscholen.

 

Rupsen gespot

Bij signalering van de eikenprocessierupsen kun je dit melden bij de wijkpost, via het contactformulier of het telefoonnummer 14 079  van de gemeente.  Het advies van de gemeente luidt dan ook: Raak de rupsen is ieder geval niet aan en bestrijd ze niet zelf.

Koe Zoetermeer

Hé, een koe! Op deze plek kun je die tegenkomen

Kijk nou, wat een gezellige oer-Hollandse koe hier ligt. Verstopt tussen een aantal appartementengeb...

 

adv.