Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Belangrijk: dit betekenen die witte ribbels op de stoep

Door Marijke Helsloot 12 augustus 2019

Tja, de een zal dit artikel met verbazing hebben aangeklikt ‘Dat weten we toch al lang.’ Maar wat denk je van de frustratie van blinden en slechtzienden wanneer er weer eens een fiets of scooter (verkeerd) geparkeerd of een reclamebord staat staat op ‘hun’ lijnen. Vandaar dus voor de mensen die het even zijn vergeten: de regels van de geleidelijnen.

Overal in Zoetermeer, maar vooral bij haltes van het openbaar vervoer en de stations liggen ze, de tegels met de witte ribbels. Die liggen er niet voor de sier en het is ook geen gelekte verf, het zijn lijnen die van grote betekenis zijn voor mensen met een visuele beperking.

Taststok

Mensen die niet goed kunnen zien, volgen de lijnen op straat met hun taststok en voeten. Jammer genoeg weet niet iedereen dit waardoor het (te) vaak voorkomt dat er fietsen, scooters, afval of reclameborden op worden gezet. Dat is voor iemand die gewoon van A naar B wil lopen natuurlijk lastig, maar ook gevaarlijk.

Houd de lijn vrij

Het lijkt zo simpel, maar blijkbaar weten veel mensen niet waar de lijnen voor dienen. De belangrijkste regel die je moet onthouden is dus: houd de lijn vrij. Kortom; zie je iets staan op een witte lijn wat er niet hoort, haal het dan weg (of bel de gemeente in het geval van iets groots).

Ribbels in het Stadshart

Lees ook:

Dopjes inzamelen Zoetermeer

Lever je plastic dopjes in en help mee aan een hulphond

Doe thuis, op het werk of op school mee aan de inzamelingsactie van gebruikte doppen en spaar mee me...

MAG DAT: Zomaar bramen plukken in de Zoetermeerse natuur?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
Parkeerautomaat Zoetermeer

Parkeerautomaten in Zoetermeer accepteren binnenkort geen cash meer

In Zoetermeer staan 63 parkeerticketautomaten die in de zomermaanden (juli-augustus) vervangen gaan ...

Meer over

Gemeente

adv.