Opgelet: In Zoetermeer wacht je zes weken op een nieuw paspoort of rijbewijs
Heb jij een nieuw paspoort of rijbewijs nodig? Zorg dan dat je op tijd de aanvraag indient, want de wachttijden…
De gemeente wil de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op een aantal punten aanpassen. In één van de vier wijzigingen staat dat het college de mogelijkheid krijgt om plaatsen buiten de bebouwde kom aan te wijzen waar honden aangelijnd moeten zijn. Veel hondenbezitters zijn hier niet blij mee.
De APV is een verzameling van regels die ervoor bedoeld zijn onze stad netjes, veilig en leefbaar te houden. Deze regels gelden voor alle inwoners van onze gemeente. Vóór het definitieve besluit kunnen Zoetermeerse hondeneigenaren er nog wel iets over zeggen. We spraken twee Zoetermeerders.
Raymond van Ravesteijn woont al zijn hele leven in Zoetermeer. Hij heeft een eigen hondenuitlaatservice en reageert als baasje van vier honden: “Ik kreeg dit bericht doorgestuurd door een aantal klanten en ik ben er erg van geschrokken. Dit is voor mij het tegenovergestelde van er wat zou moeten gebeuren. Het aantal plaatsen waar honden los mogen lopen is nu al erg beperkt. Hiervoor moeten mensen al met de auto naar de losloopgebieden. Mocht de APV aangepast worden dan zullen er veel honden zijn die nu al niet dagelijks even lekker los kunnen lopen. En die vrijheid en beweging is zo belangrijk voor ze!”
Op de website van de gemeente staat dat loslopende honden fietsers, wandelaars, sporters, ruiters, vissers en andere gebruikers van de buitengebieden lastig kunnen vallen. Dit zou gelden voor bijvoorbeeld het Westerpark, Nieuwe Driemanspolder, Buytenpark, de Noord-Aa, de Noordhovenseplas en de Benthuizerplas.
Volgens Raymond valt dat in de praktijk reuze mee. “In de winter loop ik graag met mijn honden in het gebied bij de Noord-Aa. Het is in de afgelopen maanden één keer voorgekomen dat we daar een mountainbiker tegenkwamen. En daar gingen mijn honden inderdaad op af. De aardige man stapte even af om een praatje te maken, het was geen enkel probleem! Uiteindelijk maken we samen gebruik van het gebied en dat kan dus in goede harmonie.”
Daarnaast vraagt Raymond zich af: “Waarom moeten mensen bijvoorbeeld fietsen in het Westerpark als ze er ook omheen kunnen rijden? Voor mij hoeft dat niet, maar het is wel heel makkelijk om alleen maar aan de aanlijnplicht te denken. Mochten de plannen doorgaan dan blijft alleen het Balijbos over als buitenrenplek. Dit valt namelijk onder Staatsbosbeheer. Met het risico dat het daar alleen maar drukker wordt. Dat zou zomaar in de toekomst kunnen leiden tot een aanlijnplicht in ook dat gebied.”
Nicole Turfboer wandelt en loopt graag hard in de Zoetermeerse buitengebieden. Hoewel zij voorheen erg bang was voor loslopende honden, is zij toch tegen de aanlijnplicht. Nicole vertelt: “Om met mijn angst om te gaan, kies ik bewust de plekken uit waar ik heen ga. Voor een wandeling ga ik bijvoorbeeld naar het Westerpark. Als ik daar loslopende honden tegenkom herinner ik mijzelf eraan dat deze niet voor niets los mogen lopen van hun baasje.”
Als Nicole wil hardlopen gaat ze juist weer naar het Buytenpark waar honden aangelijnd moeten worden. Ook al is ze haar angst aardig te boven, en heeft ze zelf geen hond, ze is toch tegen de aanlijnplicht. “Er moeten gebieden blijven waar de honden los kunnen en gebieden waar ze aangelijnd dienen te worden. Zo kan iedereen genieten”
Dat kan via een zogenaamde participatie. Op de website van de gemeente kun je tot donderdag 14 april reageren. De reacties nemen burgemeester en wethouders, daar waar mogelijk, mee in het definitieve voorstel dat zij aan de gemeenteraad voorleggen. Ook worden de ontvangen reacties beoordeeld en beantwoord in een participatieverslag. Dit verslag wordt op de website van de gemeente geplaatst.
In onze gids
Populaire rubrieken