Aanlijnplicht voor honden buiten de bebouwde kom? ‘Ik ben ervan geschrokken’

Loslopende honden. Foto: Raymond van Ravesteijn

De gemeente wil de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op een aantal punten aanpassen. In één van de vier wijzigingen staat dat het college de mogelijkheid krijgt om plaatsen buiten de bebouwde kom aan te wijzen waar honden aangelijnd moeten zijn. Veel hondenbezitters zijn hier niet blij mee.

De APV is een verzameling van regels die ervoor bedoeld zijn onze stad netjes, veilig en leefbaar te houden. Deze regels gelden voor alle inwoners van onze gemeente. Vóór het definitieve besluit kunnen Zoetermeerse hondeneigenaren er nog wel iets over zeggen. We spraken twee Zoetermeerders.

‘Dit is het tegenovergestelde van wat zou moeten gebeuren!’

Raymond van Ravesteijn woont al zijn hele leven in Zoetermeer. Hij heeft een eigen hondenuitlaatservice en reageert als baasje van vier honden: “Ik kreeg dit bericht doorgestuurd door een aantal klanten en ik ben er erg van geschrokken. Dit is voor mij het tegenovergestelde van er wat zou moeten gebeuren. Het aantal plaatsen waar honden los mogen lopen is nu al erg beperkt. Hiervoor moeten mensen al met de auto naar de losloopgebieden. Mocht de APV aangepast worden dan zullen er veel honden zijn die nu al niet dagelijks even lekker los kunnen lopen. En die vrijheid en beweging is zo belangrijk voor ze!”

Lastig vallen

Op de website van de gemeente staat dat loslopende honden fietsers, wandelaars, sporters, ruiters, vissers en andere gebruikers van de buitengebieden lastig kunnen vallen. Dit zou gelden voor bijvoorbeeld het Westerpark, Nieuwe Driemanspolder, Buytenpark, de Noord-Aa, de Noordhovenseplas en de Benthuizerplas.

Volgens Raymond valt dat in de praktijk reuze mee. “In de winter loop ik graag met mijn honden in het gebied bij de Noord-Aa. Het is in de afgelopen maanden één keer voorgekomen dat we daar een mountainbiker tegenkwamen. En daar gingen mijn honden inderdaad op af. De aardige man stapte even af om een praatje te maken, het was geen enkel probleem! Uiteindelijk maken we samen gebruik van het gebied en dat kan dus in goede harmonie.”

Alleen het Balijbos over als losloopgebied

Daarnaast vraagt Raymond zich af: “Waarom moeten mensen bijvoorbeeld fietsen in het Westerpark als ze er ook omheen kunnen rijden? Voor mij hoeft dat niet, maar het is wel heel makkelijk om alleen maar aan de aanlijnplicht te denken. Mochten de plannen doorgaan dan blijft alleen het Balijbos over als buitenrenplek. Dit valt namelijk onder Staatsbosbeheer. Met het risico dat het daar alleen maar drukker wordt. Dat zou zomaar in de toekomst kunnen leiden tot een aanlijnplicht in ook dat gebied.”

Voorheen angsthaas maar wel tegen de aanlijnplicht

Nicole Turfboer wandelt en loopt graag hard in de Zoetermeerse buitengebieden. Hoewel zij voorheen erg bang was voor loslopende honden, is zij toch tegen de aanlijnplicht. Nicole vertelt: “Om met mijn angst om te gaan, kies ik bewust de plekken uit waar ik heen ga. Voor een wandeling ga ik bijvoorbeeld naar het Westerpark. Als ik daar loslopende honden tegenkom herinner ik mijzelf eraan dat deze niet voor niets los mogen lopen van hun baasje.”

Als Nicole wil hardlopen gaat ze juist weer naar het Buytenpark waar honden aangelijnd moeten worden. Ook al is ze haar angst aardig te boven, en heeft ze zelf geen hond, ze is toch tegen de aanlijnplicht. “Er moeten gebieden blijven waar de honden los kunnen en gebieden waar ze aangelijnd dienen te worden. Zo kan iedereen genieten”

Zelf een reactie geven?

Dat kan via een zogenaamde participatie. Op de website van de gemeente kun je tot donderdag 14 april reageren. De reacties nemen burgemeester en wethouders, daar waar mogelijk, mee in het definitieve voorstel dat zij aan de gemeenteraad voorleggen. Ook worden de ontvangen reacties beoordeeld en beantwoord in een participatieverslag. Dit verslag wordt op de website van de gemeente geplaatst.

Meer gemeentenieuws:

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “In kaart: zoveel procent van de Zoetermeerse huurders doet aan scheefwonen”

In kaart: zoveel procent van de Zoetermeerse huurders doet aan scheefwonen

Weerbericht mei Zoetermeer
Ga naar “Zo word jij de nieuwe Klimaatburgemeester van Zoetermeer”

Zo word jij de nieuwe Klimaatburgemeester van Zoetermeer

Ga naar “Alleen nog op deze locatie haal je een coronaprik”

Alleen nog op deze locatie haal je een coronaprik

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “From PB with love spijkerjasje € 22,99”

From PB with love spijkerjasje € 22,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Kinderfiets vanaf € 59,99”

Kinderfiets vanaf € 59,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Jurk** € 12,99”

Jurk** € 12,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Kant-en-klaar verduisterend gordijn € 12,95”

Kant-en-klaar verduisterend gordijn € 12,95

 • Geldig t/m 5 juli 2022
Ga naar “Spijkerjasje € 22,99”

Spijkerjasje € 22,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Eerste autotechnicus”

Eerste autotechnicus

 • Van der Linden Auto
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Winkelmedewerker in Zoetermeer”

Winkelmedewerker in Zoetermeer

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Woonbegeleider”

Woonbegeleider

 • Fonteynenburg
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “hr administratief medewerker”

hr administratief medewerker

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Afdelingsmanager Keukenafdeling (38 uur) – Bouwhof”

Afdelingsmanager Keukenafdeling (38 uur) – Bouwhof

 • Bouwhof
 • Fulltime/Parttime
Bouwhof Zoetermeer

Agenda

Ga naar “Locomotion Reünie”

Locomotion Reünie

 • 24 september 2022
Locomotion Reünie 2019
Ga naar “Halloween”

Halloween

 • Stadshart
 • Van 22 okt t/m 30 okt
Halloween 2018 Zoetermeer
Ga naar “Geuzendag / Geuzenwandeling Zoetermeer”

Geuzendag / Geuzenwandeling Zoetermeer

 • 25 september 2022
Geuzenloop Zoetermeer
Ga naar “SweetLake Festival Zoetermeer”

SweetLake Festival Zoetermeer

 • 27 augustus 2022
Noord Aa Zoetermeer
Ga naar “LIVE at the Lake”

LIVE at the Lake

 • Van 19 aug t/m 20 aug