Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: het netje van de sinaasappels of uien bij plastic afval gooien?

Door Marijke Helsloot 26 maart 2020
Regels zijn er genoeg, maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Met deze week: mag je het netje van de sinaasappels of uien bij het plastic afval gooien? 

Afval scheiden is niet altijd de makkelijkste job. Veel dingen zijn voor de hand liggend; zo is het logisch dat je een plastic zakje bij het plastic afval gooit. Maar waar laat je bijvoorbeeld een satéprikker? In de gft-bak of bij het restafval? Of in welke bak gooi je het kassabonnetje nadat je bij de Albert Heijn in net honderd euro hebt afgetikt? Je zou denken bij papier, maar niets is minder waar…

Netje(s) bij plastic of restafval?

Nog zo’n mooi voorbeeld is het bekende netje van de sinaasappels of uien. Wellicht is dit herkenbaar: kom je terug van Jumbo, heb je de sinaasappels in de fruitmand gelegd, sta je vervolgens met dat lege netje in je handen. Waar laat je dat toch?

Tekst loopt door onder gifje.

Juggling Waiting GIF by AFAS Software - Find & Share on GIPHY

Afvalscheidingswijzer

Wij stonden met hetzelfde dilemma in de keuken toen we de net gekochte uien in de kast wilden opbergen. En dus raadpleegden we de afvalscheidingswijzer. Die zegt dat het netje officieel bij het plastic afval moet, omdat het van kunststof is en dat is goed recyclebaar. Toch adviseert Mileu Centraal om de netten bij het restafval te doen.

Lesje afvalverwerking

Het zit namelijk zo: de netjes geven problemen in de sorteerinstallatie van kunststof verpakkingsafval. Ze draaien zich om de messen van de maalmolens en daardoor moet de machine tussendoor stoppen om de netten van de molens af te snijden. Ook blijft ander afval vasthaken, waardoor de sorteerstromen niet helemaal zuiver zijn. Daarom adviseert Milieu Centraal dus toch om het sinaasappel- en uiennetje in de kliko of ondergrondse container met restafval te gooien.

Overigens staat op het label wel netjes vermeld dat het netje bij het plastic afval moet. Voor wie dat dus toch doet: plastic afval kun je gooien in een van de PBD (plastic, blik, drankkartons) containers.

Lees ook:

indebuurt Zoetermeer

Plastic scheiden zin of onzin?! Kijk hier wat er met ons plastic afval gebeurt

Uit landelijk onderzoek blijkt dat we in Zoetermeer veel restafval inleveren. De gemeente vindt dat ...

Dit betaal je in Zoetermeer aan hondenbelasting in 2020

Steeds meer gemeenten schaffen de hondenbelasting af. Maar in Zoetermeer betalen we nog wel voor onz...

Dit zijn de populairste babynamen in Zoetermeer van 2019

Cees, Bea, Henk: deze babynamen zijn niet meer van deze tijd. Nee, met namen als Tess, Sophie en Luc...

adv.