Nationale Dodenherdenking in Zoetermeer

Door Marijke Helsloot 1 mei 2018

Ben jij weleens naar de Nationale Dodenherdenking in het Wilhelminapark op 4 mei geweest? Elk jaar loopt burgemeester Aptroot voorop in de stille tocht richting het Oorlogsmonument in het park. Na twee minuten stilte worden er kransen en bloemen gelegd. Een ingetogen en bijzondere aangelegenheid om vrijdagavond eens naartoe te gaan. Alle Zoetermeerders zijn van harte welkom.

Op 4 mei herdenken we in Nederland alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of op andere plekken in de wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Stille tocht

Om 19.25 uur start de stille tocht vanaf het Stadsmuseum, door de Dorpsstraat richting het Wilhelminapark. De winkels zijn gesloten maar de rolluiken zijn geopend om de straat een mooier aanzicht te geven. In het park is het Oorlogsmonument waar de stille tocht naartoe leidt, met burgemeester Aptroot voorop.

Dodenherdenking Zoetermeer
Stille tocht tijdens Nationale Dodenherdenking in de Dorpsstraat Zoetermeer

Scoutinggroep McCormick draagt zorg voor de bloemen

Scoutingleden van McCormick dragen alle kransen en bloemstukken richting het monument. Het gehele jaar onderhouden zij het oorlogsgraf dat voor de Oude Kerk in de Dorpsstraat ligt. Een gezamenlijk graf met vier slachtoffers: verzetsstrijder Jacob Leender, de ondergedoken Amerikaanse piloot John E. McCormick en Jan Hoorn en Cornelis van Eerden.

Oorlogsgraf bij de Oude Kerk Dorpsstraat
Oorlogsgraf bij de Oude Kerk in de Dorpsstraat

Twee minuten stilte

Net als in heel Nederland zullen er om 20.00 uur twee minuten stilte zijn. Imane Moussaten (leerling van basisschool De Watersnip) draagt daarna haar winnende gedicht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei voor. En met een beetje geluk vliegen er bij mooi weer een aantal vliegtuigen over het park als eerbetoon aan alle slachtoffers. Gelukkig zien de weerverwachtingen er goed uit!

 

adv.