Zo bescherm je jouw huisdier tegen teken en vlooien
Aangeboden door Diervoeders Zoetermeer
Het tekenseizoen is in volle gang. Dat betekent dat je je hond of kat regelmatig moet controleren op deze geniepige parasieten. Maar hoe voorkom je ze eigenlijk, en hoe verwijder je er ze als je er toch eentje aantreft? Dierenspeciaalzaak Diervoeders Zoetermeer geeft tips.
De meeste honden en katten struinen graag rond in het de bosjes of rollen door het hoge gras. Teken liggen dan op de loer en die kunnen knap vervelend zijn.
Jeukende wondjes
“Bij huisdieren kunnen door tekenbeten wondjes ontstaan, die vaak erger worden doordat het dier zichzelf overmatig krabt”, zegt eigenaar Alfred. “Ook kunnen ze ziektes overbrengen, net als bij mensen.”
Dan zijn er ook nog vlooien. “Die kunnen zich in de vacht van je dier nestelen en eveneens voor juikende wondjes zorgen. Bovendien kunnen ze in je huis voor een plaag zorgen.”
Zo voorkom je vlooien- of tekenbeten
Het voorkomen van vlooien- of tekenbeten is dus superbelangrijk. Diervoeders Zoetermeer verkoopt daarvoor verschillende middelen. Alfred: “De meeste hebben enkele dagen nodig om in te trekken en hun werk te doen. Die middelen blijven dan langere tijd actief. Er zijn ook middelen die al binnen een paar uur in werking treden, maar die werken korter. Die adviseren we eigenlijk alleen als het dier al last heeft van vlooien of een teek.”
Lees verder onder de foto >

Zo breng je anti-vlooienmiddel aan
Hoe breng je het anti-vlooienmiddel nu precies aan? Alfred roept zijn hond Laika erbij en laat het zien. Laika gaat gedwee zitten en verroert geen vin, terwijl Alfred haar geruststelt. Alfred houdt een plukje vacht in haar nek opzij, zet de tube zachtjes op de huid en knijpt de vloeistof uit de verpakking zo op de huid. Een aandachtspuntje van Alfred: “Na het aanbrengen minstens 48 uur niet in de nek aaien. Per ongeluk toch gedaan? Was dan goed je handen.”
Zo verwijder je een teek
Heeft je huisdier toch een teek opgelopen? Dierenvoeders verkoopt speciale tangen om hem makkelijk te verwijderen. “Neem hiervoor even de tijd en stel je huisdier op zijn gemak. Geef je huisdier een lekkere snack of zijn favoriete speeltje. Kam de vacht opzij waar je de teek hebt gevoeld of gezien. Pak met de tang de teek bij de kop beet (dus zo dicht mogelijk bij de huid) en trek hem er langzaam maar kordaat uit. Niet draaien: dat vergroot juist het risico dat de teek in tweeën breekt en er een stukje achterblijft in de huid van je trouwe metgezel. Dat kan dan irritatie of ontsteking veroorzaken.”
Persoonlijk advies
Wil je meer informatie? De medewerkers van Diervoeders Zoetermeer geven je graag advies om je huisdier gezond te houden. Kom gerust langs aan de Storkstraat 8 of neem contact op.