Gerrit traint speurhond Myron: ‘Met zijn superieure neus vindt hij vermiste dieren terug’
Gerrit Fieret volgt samen met zijn hond Myron een training bij de Stichting Vermiste Honden in Leiden. We spreken af…
Veel mensen hebben in tijden van corona gekozen voor een huisdier. Een hond, kat of ander lief dier dat je gezelschap hield in tijden dat we meer thuis waren. Maar de dieren (en ook wij!) zijn hieraan gewend geraakt. Hoe kun je dan het beste de overgang maken van veel thuis zijn naar minder? Diana Hokke, dierengedragstherapeute en vrijwilligster bij Dierentehuis Zoetermeer, geeft tips.
Tijdens de pandemie hebben meer mensen gekozen voor een huisdier. Vooral honden zijn massaal omarmd in Nederlandse en dus ook Zoetermeerse gezinnen. Niet zo gek: we zaten massaal thuis en zochten gezelschap. De wens om een pup of oud baasje te adopteren was hierdoor makkelijker uitvoerbaar.
Maar nu we straks weer langer van huis zijn, door bijvoorbeeld ons werk, maakt het de situatie thuis helemaal anders. Om een ongelukkig dier (en baasje) met eventuele gedragsproblemen te vermijden, is een goede voorbereiding op deze nieuwe periode heel verstandig. Diana is vrijwilligster bij Stichting Dierentehuis Zoetermeer en ze deelt met ons handige tips.
Verlatingsangst, blaffen, piepen of de boel slopen kunnen gedragsproblemen zijn die ontstaan bij honden met stress. “Wees daarom voorbereid om een onzekere hond en een gefrustreerd baasje te voorkomen”, legt Diana uit. “We willen niet alleen dat voorkomen, maar ook dat huisdieren massaal naar het asiel worden gebracht. Het is hartstikke leuk om een hond in huis te hebben. Maar het moet leuk blijven, voor beest en baasje. En daarnaast hecht je je snel aan een nieuw huisgenootje.”
Diana vertelt dat je met kleine stapjes je hond kunt trainen om vertrouwen te krijgen als je van huis bent. “De hond moet weten dat je weer terugkomt en dat het geen stress hoeft te hebben. Dit kun je langzaam opbouwen met extra aandacht en zo het vertrouwen opbouwen. Wij adviseren een volwassen hond uiteindelijk niet langer dan vier tot zes uur alleen te laten. En dan zeker niet elke dag. Dat is namelijk onnatuurlijk. Ze horen in een groep thuis en opeens staan ze buiten de groep doordat er niemand meer thuis is. De dieren snappen dit niet.”
Gelukkig bestaan er goede oplossingen als je straks langer van huis bent. “Kies voor een tussenoplossing als je het niet alleen kunt. Wellicht kan een familielid of een buurman de hond uitlaten. Of kies voor een oppas, hondenuitlaatservice of een dagopname in ons asiel.”
En hoe zit dat eigenlijk met katten? “Katten hebben hun baasjes minder hard nodig. Maar mensgerichte katten kun je ook langzaam laten wennen aan meer alleen thuis zijn. Koop een speelbal, verstop snoepjes: bouw speelmomenten in zodat ze hun energie kwijt kunnen. Zo hebben ze wat te doen terwijl jij er niet bent.”
Meer informatie over het houden van een huisdier vind je volgens Diana op deze website.
In onze gids
Populaire rubrieken