Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hé, wat hangt daar? Dit is wat er in de kastanjeboom aan het Fregatwerf zit

Door Marijke Helsloot 2 december 2020

Aan het Fregatwerf in de wijk De Leyens hangt een groot bijennest in een kastanjeboom. Een prachtig sculptuur gemaakt door een groot bijenvolk. We belden met imker Susanne Ramselaar of dit nest niet weg moet worden gehaald voor de veiligheid van de bijen en de mensen. “De bijen zijn sterk genoeg om het uit te zingen tot het voorjaar.”

Susanne is al meerdere malen benaderd door Zoetermeerders of ze iets kan betekenen voor dit bijenvolk. “Ik heb het nest bekeken om te zien of ik het kan weghalen en plaatsen in een bijenkast. Dit volk heeft zelf deze plek uitgezocht. Eerst zat het verstopt tussen de bladeren maar nu die van de boom zijn gevallen, wordt het nest opeens zichtbaar. Normaal gesproken zit zo’n nest dus in een bijenkast maar nu hebben de bijen er een gevormd rondom de takken van de boom.”

Het artikel gaat verder onder de foto’s.

Suikerwater

Susanne laat het bijennest rustig zitten. “Er zit genoeg voeding in het nest om de winter mee door te komen. Op warmere dagen vliegen er zelfs nog bijen uit op zoek naar nectar en stuifmeel. Als ik het nest ga verplaatsen, in combinatie met het koude weer, is er een kans dat de bijen dit niet overleven. Het koude weer zorgt ervoor dat ze in coma kunnen raken als je het openbreekt. Nu houden ze het nest met elkaar nog warm. De bijen zijn sterk genoeg om het voorjaar te halen. Eigenlijk laat ik de natuur haar werk doen.”

Update: het bijennest zal waarschijnlijk toch weggehaald worden door een andere imker die de bijen in een bijenkast gaat plaatsen en gaat bijvoeren. We houden je op de hoogte.

Fotografen

Zoetermeerders en fotografen maken, sinds het bijennest tevoorschijn is gekomen, prachtige foto’s. Zo ook onze gastfotograaf Tom de Rooij. Wil je nog meer beelden bekijken van het bijennest? Bezoek dan eens de Facebookgroep Zoetermeerse foto’s uit Zoetermeer.

__________________________________

Konijnen Zoetermeer

Konijn Bugs werd gevonden onder een auto en vond een maatje via een speeddate

Een ontsnapt konijn, een geparkeerde auto, een speeddate en de Prinsessegracht in Den Haag. Snap jij...
Ambachtsherenlaan Zoetermeer

Dit is waarom deze witte stenen met gaten in de muur aan de Ambachtsherenlaan zitten

Vaak kijk je niet meer zo goed om je heen als je al honderd keer dezelfde route naar het Stadshart h...
Dierenambulance Zoetermeer

Gered door de Dierenambulance: Markie weer thuis en Zazzoo uit schap bij Hoogvliet geplukt

Dierenambulance Den Haag redt elke dag opnieuw dieren in nood. Zo ook in Zoetermeer. Ervaringen dele...
Etende kat

Hier vind je de beste voeding voor je huisdier: ‘Glutenallergie komt ook bij dieren voor’

Als honden- of kattenbezitter wil je natuurlijk dat je trouwe metgezel zo lang mogelijk gezond blijf...

adv.