Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze vreemde vogel is gespot in Zoetermeer (en helaas alweer verdwenen)

Door Marijke Helsloot 24 maart 2020

Voor de mens zijn de grenzen op dit moment gesloten vanwege de coronacrisis. Vogels zijn nu letterlijk ‘zo vrij als een vogel’ en kunnen gaan en staan waar ze willen. De Noord- Amerikaanse Franklins meeuw pakte zijn kans en vloog helemaal naar de Benthuizen Plas in Zoetermeer waar we een groep vogelspotters tegenkwamen.

In crisistijd rondom het coronavirus is het opvallend opeens een groep mensen bij elkaar te zien. Toch kwamen we bij de Benthuizen Plas een aantal vogelspotters tegen die met engelengeduld én camera’s wachtten op de Franklins meeuw. Een bijzondere vogel uit Noord-Amerika die zich bijna nooit laat zien in Europa. Dat deze meeuw Zoetermeer aandeed, is natuurlijk heel bijzonder.

Vogeleiland

We spraken vogelspotter Stephen die al een tijdje naar de waterplas staarde. Terwijl wij hem een paar vragen stelden, keek hij ondertussen constant onderzoekend om hem heen, want je zult het beestje maar nét missen. “Er is maar één vogelspotter die de meeuw op beeld heeft vastgelegd”, vertelde Stephen. “Ik sta hier nu een dag later, maar helaas, ik heb de vogel niet meer gezien.” En dat verbaasde ons niks, want als je het vogeleiland in de waterplas een beetje kent: daar zitten honderden meeuwen te broeden. Probeer die Franklins meeuw daar maar eens tussen uit te pikken.

Prairies

De Franklins meeuw is net wat kleiner dan de gewone meeuw en de vleugels zijn wat donkerder grijs. Bijna alle meeuwen hebben een witte staart maar deze heeft een opvallend lichtgrijze. De vogel leeft normaal gesproken op de prairies in de binnenlanden van Noord-Amerika, volgens de website welkevogelisdit.nl.

Kapot

We hebben expres dit nieuwsbericht over de Franklins meeuw later geplaatst om niet teveel vogelspotters te trekken naar onze stad. “Soms worden natuurgebieden kapotgemaakt omdat er teveel mensen afkomen op een bijzondere vogel”, legde Stephen uit. “De vogel is gevlogen, op weg naar een nieuwe plek. Geen reden meer om deze kant op te komen.”

Lees ook:

Deze 10 x Zoetermeerse huisdieren zijn maar al te blij dat we thuiswerken

Heel veel mensen moeten tijdens de coronacrisis noodgedwongen thuiswerken. De een vind dat fijn en d...
Stadhuistoren Zoetermeer

VIDEO: De slechtvalken zijn weer gesignaleerd boven de oude stadhuistoren

Krijgen we weer jonge slechtvalken in de stad? Het slechtvalkenpaar is namelijk weer gesignaleerd bo...
Koophuis Zoetermeer

Net te koop! 6 x koopappartementen onder de 2 ton

Ook in tijden van crisis gaat de huizenmarkt door. Uiteraard met de nodige veiligheidsmaatregelen, m...

Meer over

Dieren Nieuws

adv.