Verzorgen is veel meer dan billen wassen: ‘Ik zie mezelf echt als maatje’

Aangeboden door WelThuis Magnolia

Verzorgende IG Damla Keskin werkt bij WelThuis Magnolia die vacatures heeft
Damla bouwt graag een band op met haar bewoners | Foto: WelThuis

“Ik had nooit gedacht dat ik de ouderenzorg in zou gaan. En nu ik erin zit, wil ik er niet meer uit.” Damla Keskin is verzorgende IG bij WelThuis Magnolia en werkt met ouderen met dementie. Ze wil graag de vooroordelen over haar werk wegnemen.

Als jongere zei Damla vol overtuiging: ik ga nooit de ouderenzorg in. “Ik dacht daarbij vooral aan billen wassen en daar zat ik niet op te wachten. Contact met mensen trok me aan. Daarom begon ik na de middelbare school met de opleiding zorg en welzijn. Ik liep stage bij een kinderopvang en een basisschool. Totdat mijn buurmeisje met een idee kwam.”

Weg met het vooroordeel

Haar buurmeisje vroeg: zullen we een opleiding doen? Damla: “Ik had zin in een nieuwe uitdaging. Mijn buurmeisje stelde de opleiding verzorgende IG voor met de ouderenzorg in gedachten. Nu ik wat ouder was, verdiepte ik me wél in wat dat inhield. In de praktijk bleek dat billen wassen het kleinste deel van het werk was.”

Lees verder onder de foto >

Damla Keskin en een bewoner op woonlocatie WelThuis Magnolia die vacatures heeft voor verzorgenden IG in regio Zoetermeer
Naast verzorgende taken is Damla soms ook betrokken bij activiteiten zoals uitjes | Foto: WelThuis

Uitdagingen én mooie momenten

Tijdens haar derde leerjaar kwam Damla als verzorgende in opleiding bij WelThuis terecht. Ze liep een jaar stage en kreeg meteen een jaarcontract aangeboden. Nu werkt ze met een vast contract bij de Zoetermeerse woonlocatie Magnolia. “Hier wonen ouderen met dementie. Dat biedt uitdagingen en ook mooie momenten.”

Van hun verhalen kikker ik op

“Je bouwt een bijzondere band op”, legt ze uit. “Daardoor kunnen de bewoners die vergevorderde dementie hebben op heldere momenten mooie verhalen vertellen. Daar kikker ik zelf ook van op. Ook wanneer bewoners niet meer leven, vertellen we vaak nog hun verhalen. Sommige bewoners mis ik nog steeds.”

Een maatje

In haar dagelijks werk helpt Damla de bewoners met allerlei zorgtaken. Ze zorgt ervoor dat ze gewassen en aangekleed aan het ontbijt zitten, eet en drinkt koffie met hen en deelt daarnaast medicatie uit. Tussendoor komen de rapportages over de bewoners.

“Maar je doet meer dan de ADL, de algemene dagelijkse levensverrichtingen om de mensen hun dagelijkse zorg te geven. Ik zie mezelf meer als een maatje voor de bewoners. Ik kan ze overal bij ondersteunen en ze een luisterend oor bieden. Dat geeft me veel plezier in mijn werk.”

“Je weet dat de bewoners in de laatste fase van hun leven zitten. Dat houdt me niet tegen om een band met ze op te bouwen. Ze hebben net zoveel behoefte aan aandacht als iedereen. Als je ze blij kunt maken, ga je ook blij naar huis. Al blijf ik vaak nog lang plakken”, zegt ze lachend. “Ik voel me hier ook thuis.”

Lees verder onder de foto >

WelThuis heeft vacatures voor verzorgenden IG in regio Zoetermeer zoals Damla Keskin
“Ik voel me hier ook thuis”, zegt Damla | Foto: WelThuis

Dat thuisgevoel

Het werk kan best zwaar zijn. “Dat is het eerste waar mensen aan denken als ik vertel dat ik werk als verzorgende IG. Ze zeggen dat ze respect voor me hebben door wat ik voor onze bewoners doe. De mensen aan het lachen krijgen en contact met ze hebben, dát zie ik als mijn hoofdtaak. Dit is hun thuis en jij zorgt ervoor dat het ook zo voor hen voelt. De rest zoals de verzorging is er maar een klein onderdeel van.”

Het motto van WelThuis is ‘u doet er toe’. “In mijn beleving geldt dat niet alleen voor de bewoners. De organisatie helpt de medewerkers zoveel als ze kunnen. Wil je doorgroeien, dan krijg je die kans. Zo heb ik me gespecialiseerd in psychogeriatrie, de geestelijke vermogens van oudere mensen. Mijn werkgever betaalde de opleiding en de helft van de studie mocht ik onder werktijd doen. Erg fijn dat dit kan.”

Beter begrijpen

“Door mijn extra opleiding heb ik meer inzicht in het onbegrepen gedrag van mensen met dementie. Sommigen kunnen zich niet goed uiten, waardoor ze stil in een hoekje gaan zitten of zich afreageren. Ik kan me beter voorstellen hoe frustrerend het is als je niet begrepen wordt. Door wat ik heb geleerd kan ik niet alleen mijn collega’s helpen, maar ook de familie van de bewoners.”

Damla geeft toe dat het werk soms pittig kan zijn. “Gelukkig kan ik altijd terecht bij de organisatie. Ik voel me als medewerker op mijn gemak. Zelf ben ik mantelzorger voor mijn vader en soms wordt alles wat ik meemaak me te veel. Zowel met privé- als werkdingen kan ik bij een vertrouwenspersoon terecht. Het geeft me rust. Ik ben dankbaar dat ik in mijn carrière én thuissituatie geholpen word door mijn werk.”

Ben jij door Damla’s verhaal geïnspireerd om ook de ouderenzorg in te gaan? WelThuis heeft diverse vacatures voor verzorgenden IG in Zoetermeer en omgeving.

Meer in deze categorie

Werken

Ga naar “Werken in een winkel of activiteiten organiseren: 7 nieuwe vacatures in Zoetermeer”

Werken in een winkel of activiteiten organiseren: 7 nieuwe vacatures in Zoetermeer

Passage Zoetermeer
Ga naar “Werken om de hoek: 9 x nieuwe vacatures in Zoetermeer”

Werken om de hoek: 9 x nieuwe vacatures in Zoetermeer

Zwaardslootseweg Zoetermeer
Ga naar “Werken in de buurt! 7 x vacatures in Zoetermeer”

Werken in de buurt! 7 x vacatures in Zoetermeer

Delftsewallen Zoetermeer

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Kruidvat dames gezichtsreiniging van € 2,19 voor € 1”

Kruidvat dames gezichtsreiniging van € 2,19 voor € 1

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Geniet van een dagie wellness van € 37,50 voor € 18,75”

Geniet van een dagie wellness van € 37,50 voor € 18,75

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Luxe Geuren Uitverkoop van € 25 voor € 20”

Luxe Geuren Uitverkoop van € 25 voor € 20

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Pepsi of 7-Up van € 2,19 voor € 0,99”

Pepsi of 7-Up van € 2,19 voor € 0,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 28 maart 2023

Vacatures

Ga naar “Orderverwerker Keukens (38 uur) – Bouwhof”

Orderverwerker Keukens (38 uur) – Bouwhof

 • Bouwhof
 • Fulltime/Parttime
Bouwhof Zoetermeer

Agenda

Ga naar “Teckeldag”

Teckeldag

 • 6 mei 2023
Teckeldag Zoetermeer
Ga naar “Bevrijdingsfestival 2023”

Bevrijdingsfestival 2023

 • Stadshart
 • 5 mei 2023
Bevrijdingsfestival Zoetermeer
Ga naar “Zoetermeer Live!”

Zoetermeer Live!

 • 22 april 2023
Ga naar “LIVE at the Lake”

LIVE at the Lake

 • Van 18 aug t/m 19 aug
LIVE at the Lake 2023
Ga naar “Sweetlake Kingsday”

Sweetlake Kingsday

 • 27 april 2023
Sweet Lake Kingsday