Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wat een pech, huis weg: zo sla je snel toe op de huizenmarkt

Aangeboden door Finzie Zoetermeer – Den Haag 25 juni 2020

Heb je een tof huis gezien? Dan wil je natuurlijk gelijk weten of je dat kunt betalen. Want zeker in deze oververhitte woningmarkt geldt: wat een pech, huis weg. Maar hoe zorg je nu dat je snel kunt reageren? Rob Hermans, financieel coach bij Finzie geeft tips.

Bij het kopen van een (ander) huis komt er veel op je af. Logisch: het gaat om grote bedragen en je wil geen overhaaste beslissingen nemen. Tegelijkertijd staan huizen tegenwoordig maar kort te koop en zijn er vaak veel geïnteresseerden voor één woning. Hoe zorg je dat je snel kunt reageren?

Eerst rekenen, dan kijken

“Veel mensen beginnen pas met het in kaart brengen van hun financiële mogelijkheden als ze al een huis op het oog hebben”, zegt Rob. “Mijn advies is: draai het om. Als je denkt over verhuizen of voor het eerst een huis wil gaan kopen: ga zo snel mogelijk eerst een adviesgesprek aan.”

Rob heeft daarbij verschillende documenten nodig, zoals een scan van je identiteitsbewijs en een werkgeversverklaring als je in loondienst bent. Tip één is dus: zorg dat je identiteitsbewijs niet binnenkort verloopt en regel alvast die werkgeversverklaring. Mét stempel. En zorg voor een recente salarisstrook. “Zulke documenten zijn de bouwstenen voor het advies”, vertelt Rob. “Die kun je eenvoudig uploaden in je persoonlijke portaal zodat ik die kan gebruiken voor het advies. En als je dan het huis tegen het lijf loopt, weet je precies waar je aan toe bent en kun je supersnel reageren.”

Finzie Zoetermeer - Rob Hermans
Rob Hermans van Finzie Zoetermeer – Den Haag. (Beeld: Finzie)

Corona-wachttijd

Goed om te weten: door de coronacrisis heeft een aantal banken de voorwaarden aangepast. “Zo zijn banken voorzichtiger geworden als je een tijdelijk arbeidscontract hebt. Ook de mogelijkheden voor een overbruggingskrediet zijn hier en daar aangepast”, legt Rob uit.

“Daarnaast zijn de wachttijden bij de meeste geldverstrekkers toegenomen”, vertelt Rob. “Banken hebben het momenteel erg druk, door de historisch lage hypotheekrente en doordat extra veel mensen de afgelopen tijd hun woning te koop hebben gezet. Hoe sneller we alle gegevens hebben en je dossier compleet is, des te eerder hebben we een akkoord van de bank.”

Tip voor ZZP’ers

Speciaal voor zelfstandig ondernemers heeft Rob nog een tip. “Veel geldverstrekkers vragen om een Inkomensverklaring Ondernemers. Dat is een verklaring van een accountant, waarin uitgegaan wordt van het rekeninkomen volgens de normen van de geldverstrekker. Een hypotheek is al mogelijk bij één compleet boekjaar, soms wel met beperkingen. De banken kijken nu echter niet alleen naar het verleden, maar ook naar de nabije en verdere toekomst. Wordt in 2020 winst gemaakt? Wat zijn de vooruitzichten voor 2021 en verder?”

Toch is het niet zo dat je bij voorbaat bang hoeft te zijn dat je geen hypotheek kunt krijgen. “Bij Finzie denken we graag in mogelijkheden en die zijn er ook in de coronacrisis voldoende”, besluit Rob.

Wil je graag persoonlijk advies? Plan hier een gratis, vrijblijvend adviesgesprek in.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Finzie Zoetermeer – Den Haag. Meer over Finzie Zoetermeer – Den Haag ontdekken?

Finzie Zoetermeer – Den Haag hypotheekadvies

Geopend09:00 - 17:00

Boerhaavelaan 40, Zoetermeer

Bekijk meer:hypotheekadvies

adv.