Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Willem heeft een kledingzaak voor grote maten: “Ik was de grootste baby in 1965”

Door Marijke Helsloot 29 maart 2019

Vijf dagen in de week kun je Willem Burger zien op de houten bank vóór zijn winkel met kleding voor grote mannen. Als er geen klanten zijn, geniet hij van zijn sigaartje en kletst hij met voorbijgangers. Grote mannen uit heel het land en zelfs uit het buitenland komen naar Zoetermeer om een passende broek, overhemd of jas te vinden. “Ze komen superblij het pashokje uit omdat ze eindelijk iets in hun maat hebben gevonden.”

XL and More Zoetermeer
Broek van 70 inch

Voor zijn winkel ‘XL and More’ heeft Willem in de winkelstraat een hele grote broek aan een lijn opgehangen. “Die heb ik ooit voor een klant besteld die ‘m niet kocht. Nu heb ik de broek van 70 inch in de straat gehangen als een opvallende eyecatcher. Kinderen kijken er vaak verbaasd naar. Ik maak dan de grap dat ik net mijn broek gewassen heb en dat ie hangt te drogen.”

De broek van 70 inch heb ik als eyecatcher voor mijn zaak gehangen

Naveltruitje

Twaalf jaar geleden opende Zoetermeerder Willem zijn zaak in de Dorpsstraat. “Ik kon zelf moeilijk passende kleding vinden. Er zijn maar 30 zaken in Nederland die mannenkleding in grote maten verkopen. Ik ging mij verdiepen in de merken en bezocht beurzen in het buitenland. Het probleem bij reguliere kledingzaken is dat de breedtematen vaak wel goed zijn maar dat de lengte te kort is. In een naveltruitje lopen doe ik liever niet”, grapt Willem.

14,8 pond

Problemen met zijn grote postuur heeft Willem niet. “Bij mijn geboorte woog ik 14,8 pond. Ik was de grootste baby van 1965 en met dat nieuws kwamen mijn moeder en ik zelfs in de krant. Ik liep zelf het ziekenhuis uit”, zegt hij luid lachend. “Mijn broers zijn net zo groot als ik. Het zit gewoon in de familie. Ik ben heel gezond, ik kook graag goede maaltijden maar eet niet teveel.”

‘Je bent afgevallen!’

Xl and More Zoetermeer

De winkel heet ‘XL and More’. Wij vroegen Willem hoeveel ‘more’ dat dan is. “In mijn zaak verkoop ik casual herenkleding vanaf XL tot en met 8x XL. Er bestaan nóg grotere maten die ik eventueel kan bestellen. Er komen sippe mannen voor de eerste keer in mijn winkel die blij huiswaarts keren met een volle tas nieuwe kleding. Vaak komen ze met het idee binnen dat er toch niks in hun maat te krijgen is. Ik pak dan expres de allergrootste maat uit het vak en laat dat passen. Dolblij komen ze het pashokje uit omdat hun broek afzakt. Ik zeg dan: ‘Je bent afgevallen!’ Het sippe gevoel is weg en ze nemen zomaar een stapel nieuwe kledingstukken mee naar huis.”

Bankje

Zodra de winkel klaar is voor de opening gaat Willem op zijn bankje voor de zaak zitten met een sigaar. Het maakt hem niet uit welk seizoen het is. Hij is namelijk een buitenmens en maakt graag een praatje met voorbijgangers. “Ik heb het nooit koud want ik draag goede kleding uit bijvoorbeeld Denemarken. Daar hebben ze veel keus in XL-maten want Deense mannen zijn vaak bouwvakker en dus groot. Minimaal 100 mensen per dag groet ik als ze voorbij komen. Ik ken er ontzettend veel en ik luister naar alle verhalen. In de middag neem ik er vaak nog een sigaartje bij.”


Meer over XL and More ontdekken?

XL and More Permanent gesloten

Dit bedrijf heeft de deuren permanent gesloten.

Dorpsstraat 158A, Zoetermeer

Bekijk meer:Permanent gesloten

Lees ook:

Sonja en Ramona trimmen honden en katten in de achtertuin in Seghwaert

De woning aan de Velddreef 234 lijkt van de buitenkant een doodgewoon rijtjeshuis. Dat is het ook. M...

Meneer Koffie ‘Karsten’ legt bij elke kop koffie een persoonlijke noot

Een piepklein koffietentje in een sportschool, verstopt in winkelcentrum Palenstein waar je hele lek...
SRV man Zoetermeer

De SRV-man: “Mensen verbazen zich erover dat we nog bestaan”

De SRV-man, wie kent hem niet van vroeger? De rijdende supermarkt die bellend zijn komst in de straa...

adv.