Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Video: Ondernemer Nick maakt grafkisten met vrouwelijke vormen

Door Marijke Helsloot 8 maart 2019

Nick Raadschelders maakt grafkisten. Nadat zijn zus op jonge leeftijd overleed, miste hij tijdens de uitvaart een kist met een vrouwelijke uitstraling. “Mijn zus was heel vrouwelijk maar ik zag dat totaal niet terug tijdens haar afscheid. Ik besloot naast een kist voor mijzelf ook een grafkist te ontwerpen speciaal voor vrouwen.”

In het voorhuis van de oude groene schuur aan de Voorweg heeft Nick zijn eigen atelier. Naast mijn werk als masseur en bouwkundig adviseur besloot hij een aantal jaren geleden na de dood van zijn zus grafkisten te gaan maken.

Zus en vrouw

“Grafkisten zijn recht toe, recht aan. Mijn zus overleed aan een ernstige ziekte en toen ik haar in die kist zag liggen, miste ik haar vrouwelijkheid die niet terug kwam bij haar afscheid”. Nick ontwierp een kist met vrouwelijke vormen, gemaakt van populieren- en berkenhout. “Vervolgens overleed mijn tweede vrouw aan dezelfde ernstige ziekte. Toen had ik de kist voor haar al ontworpen.”

Feest

Nick Raadschelders
Kamerscherm

Na het verlies van twee dierbaren besloot Nick ook zijn eigen afscheid goed te organiseren. “Mijn twee dochters wilde ik ontzorgen en niets aan de wensen van anderen overlaten. Ik heb mijn eigen kist ontworpen. Die bestaat uit een demontabel kunstwerk dat je mee kunt verbranden in de oven tijdens mijn crematie of thuis als kamerscherm gebruiken. Als ik eenmaal dood ben, wil ik dat iedereen drinkt en feest.”

Wilsbeschikking

Mijn wensen staan in mijn wilsbeschikking waar mijn broer bij kan komen. A;s het in ieder geval maar geen trieste bedoeling gaat worden als ik er niet meer ben. Mijn familie moet zich echt houden aan mijn laatste wensen. Anders draai ik mij om in mijn kist en kom ik terug”, zegt hij op een ietwat serieuze en grappige toon.

Op zolder

“Er kwam een keer een echtpaar om twee kisten uit te zoeken. ‘Voor als het nodig zou zijn.’ De een wilde alleen een opbaarplank waarbij er alleen een laken over het lichaam gelegd kan worden. De ander wilde een kist. Beide staan klaar op hun zolder voor het geval dat.”

Het verhaal gaat verder onder de foto’s.

Nick Raadschelders, Foto's: indebuurt Zoetermeer

Vijf planken

Op de bodem van de grafkisten van Nick ligt een matras en kussen van ongebleekt katoen. Daarnaast zitten er geen schroeven in het hout en is hij eenvoudig demontabel. Zijn logo brandt hij in het hout waardoor zijn handgemaakte kist herkenbaar is. Nick doet ongeveer 12 uur over een nieuwe kist. “Ik vind het niet erg dat mijn werk daarna de oven of de grond ingaat. Het is tenslotte voor iemands laatste reis. Overigens bestaan mijn grafkisten uit vijf planken in tegenstelling tot de gebruikelijke zes.”

Bekijk hier de video van het atelier van Nick Raadschelders:

 

Lees ook:

Karen Paternotte Uitvaartzorg

Uitvaartverzorgster Karen Paternotte staat voor jou klaar op de momenten dat je het nodig hebt

Een dierbare verliezen is vreselijk. In de verdrietige, maar ook hectische periode waarin je terecht...
Brouwerij Lange Lijs Zoetermeer

Bierbrouwer Robbert: ‘Mijn vader noemde mij altijd Lange Lijs’

Een aantal jaren geleden begon Robbert Gorter als hobbyist met het thuis brouwen van bier. Het mislu...
SRV man Zoetermeer

SRV-man Jan: ‘Eigenlijk zijn wij de voorloper van Albert en Picnic’

De SRV-man, wie kent hem niet van vroeger? De rijdende supermarkt die bellend zijn komst in de straa...

adv.