Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Superhandig! Gino en Marco bedenken label met QR-code voor zoekgeraakte spullen

Door Marijke Helsloot 2 mei 2020

Een gat in de markt vinden; soms kan het zo simpel zijn. Een zoekgeraakte hockeystick zorgde ervoor. Gino de Vin en Marco Gons bedachten het volgende: ze plaatsten een QR-code aan een label die je aan je sleutelbos of tas hangt. Hiermee vind je heel eenvoudig je waardevolle spullen terug.

Wat doe je als je je huissleutels bent verloren of je laptoptas in de trein hebt laten staan? Er zijn allerlei manieren om zoekgeraakte spullen terug te vinden. Maar hoe handig is het als je een label met jouw gegevens aan een autosleutel of sporttas kunt hangen zodat de vinder contact met je op kunt nemen? Gino en Marco vertellen ons hun succesverhaal.

Per ongeluk

Gino Vin (26) is student aan de Haagse Hogeschool in de Zoetermeerse Dutch Innovation Factory. Zo’n drie jaar geleden kwam hij er thuis achter dat hij zijn hockeystick was vergeten na een training. “Na afloop van de hockeytraining douchten we en dronken een biertje. Eenmaal thuis bij mijn ouders kwam ik erachter dat ik mijn stick kwijt was. Na drie dagen stress begreep ik dat iemand anders mijn hockeystick per ongeluk had meegenomen. Toen ging ik op zoek naar iets waarmee je eenvoudig zoekgeraakte spullen kunt terugvinden. Maar ik vond eigenlijk niets. Ik dacht: als ik nou een QR-code op mijn hockeystick zou kunnen bevestigen, dan heb ik iets om op terug te vallen. Zo ontstond het idee om ‘itemlost’ op te zetten.”

Het artikel gaat verder onder de foto’s

Sleutels

Item Lost verkoopt nu labels, stickers en sleutelhangers met een unieke QR-code. Zo kun je een label aan je sleutelbos hangen of een sticker op je mobiele telefoon plakken. Maar ook schoolspullen, muziekinstrumenten, fietsen en sporttassen zijn waardevolle voorwerpen die je graag terug wilt bij verlies. Marco vertelt: ” Sleutels zijn een van de meest zoekgeraakte spullen. En waar kun je terecht als je die kwijt bent? Niet iedereen brengt ze naar een politiebureau of zet ze ergens online bij ‘gevonden voorwerpen’. Direct contact opnemen met de rechtmatige eigenaar werkt veel sneller voor beide partijen.”

Contact

Voor de gebruiker werkt de QR-code supersimpel: de unieke code registreer je op de website van ‘itemlost’ nadat je een account hebt aangemaakt. Op het moment dat iemand jouw sleutels vindt en de code invult op de website of de QR-code scant met een mobiele telefoon komt de vinder in contact met de eigenaar. Via een mail kun je laten weten dat je de sleutels hebt gevonden en je kunt iets afspreken om ze terug te geven. Dit zonder de persoonlijke gegevens van de eigenaar te zien. De code is in alle landen ter wereld te gebruiken. Superhandig!

Gemeente Zoetermeer

Steeds meer bedrijven zien de handigheid in van dit Zoetermeers idee. “Privium Schiphol bestelt bij ons bagagelabels voor nieuwe leden. En autodealers bieden autosleutels met ons label aan”, vertelt Gino. “Maar ook gemeente Zoetermeer deelt ze uit aan haar medewerkers. Laptops, tassen, fietsen en andere voorwerpen kunnen voorzien worden van een code. Normaal gesproken gaan gevonden voorwerpen daar naar een speciale afdeling. Nu kunnen collega’s met elkaar contact opnemen door de code te scannen. Zo hebben we onderzoek gedaan bij de gemeente Delft. We hebben 20 sleutels met een label verspreid door de stad. Daarvan kwamen er 18 weer terug. Voor de toekomst willen we kijken hoe we de codes van ‘itemlost’ kunnen inzetten voor het gebruik bij bijvoorbeeld kinderen en dieren. Die wil je ook niet kwijtraken.”

Lees ook:

Dierenarts Van Zetten Zoetermeer

Video: Dierenarts Anton van Zetten: “Ik vind dat we een mooi beroep hebben”

Weinig mensen beseffen wat er achter de schermen gebeurt in een dierenartspraktijk terwijl je met je...
De Fiat 500 Dokter Zoetermeer

Volgende patiënt! De Fiat 500 Dokter behandelt zijn oldtimers met respect

Volgende patiënt! Met een gerust hart kun jij je Fiat 500 naar het hospitaal van Fiat 500 Dokter Rob...
Katja Kortebroek van Gentle Day

Katja verkoopt biologische tampons en maandverband: “Ik krijg vaak intieme vragen”

De menstruatie: een onderwerp waar vaak een negatieve lading rond hangt. Pijn in je buik, lekkende i...

adv.