Käthe helpt bij stemproblemen: ‘In coronatijd zijn thuiswerkers harder gaat praten’
Dat je stem een enorme invloed heeft op hoe je overkomt op anderen, daar kan stemcoach Käthe Staallekker je alles…
Hoe leer je jonge kinderen om ieder mens gelijkwaardig te behandelen? Met die vraag gaan de Zoetermeerse Renske Keijzer (20) en drie medestudenten aan de slag, als ze voor hun opleiding een eigen bedrijf moeten oprichten. Wat ze bedenken is een bijzonder kinderboek. “We willen kinderen bewust maken dat ieder kind anders is, maar toch altijd gelijk behandeld moet worden.”
Het boek dat Renske met haar medestudenten bedacht heet Klas Van Sas. Sas is de klassemascotte van een groep schoolkinderen. Deze knuffel, in de vorm van een groen monstertje, gaat met de kinderen mee naar huis om te zien hoe ze hun verjaardag vieren. Daar ontdekt Sas de verschillen tussen de kinderen en hun gezin. Een kind heeft twee moeders en een ander gezin heeft het niet zo breed en haalt eten bij de voedselbank.
“Met dit verhaal laten we de verschillen zien tussen de kinderen, maar we draaien het ook om”, zegt Renske. “Ieder kind heeft ook een sterk punt en de verschillen die er zijn maken de een niet minder dan de ander.”
De Klas Van Sas en het bedrijf dat het boek verkoopt ontstonden vanuit een schoolopdracht voor de opleiding Commerciële Economie van de Hogeschool Leiden. “In het eerste blok werden we op basis van onze interesses ingedeeld in groepjes”, vertelt Renske. “Wat ik met mijn medestudenten Merel, Rosalie en Tom deel is dat we gelijkheid alle vier erg belangrijk vinden. Van daaruit ontstond het idee om dit kinderboek te maken.”
Lees verder na de afbeelding >
“Voor het verhaal zochten we eerst naar een schrijver, maar we vonden het toch mooi om de tekst en de tekeningen zelf te maken”, vertelt Renske verder. “Met z’n vieren hebben we de ideeën bedacht en Merel is degene die de verhaaltjes echt heeft geschreven. Samen met een vriendin heeft ze ook de tekeningen gemaakt. Rosalie had in haar netwerk een kinderboekenschrijfster die ons heeft geholpen. Met het schrijven waren we uiteindelijk zo’n twaalf weken bezig. Ondertussen hadden we ook nog andere taken. Tom deed bijvoorbeeld de financiën en ik deed de sociale media en zocht een drukker.”
“Ik heb vooral geleerd dat er bij het maken van een boek meer komt kijken dan je denkt”, zegt Renske later. “Zo hadden we een beetje gedoe met een drukker. Bij elke leveringen zaten weer boeken met inktvlekken of zelfs met een lege binnenkant. Daar moest ik dan weer achteraangaan om het op te lossen. Daar gaat veel energie in zitten, maar zo leer je wel dat niet alles vanzelfsprekend gaat.”
“Daarnaast ontdekten we vooral hoe belangrijk goede communicatie is binnen je bedrijf. In het begin ging dat nog wel eens mis, maar inmiddels zijn we met z’n vieren echt een leuke groep. Ook heb ik ontdekt dat de uitdaging van ondernemen goed bij mij past. Ik zou niet zo snel nog een kinderboek maken, maar ik wil best een eigen bedrijf hebben.”
Sinds maart is Klas Van Sas te koop in de eigen webwinkel. Van de honderd gedrukte exemplaren zijn er inmiddels zo’n 65 verkocht. Vooral aan warme contacten, maar er zijn ook klanten die het boek via sociale media weten te vinden. “De reacties die we krijgen zijn heel positief”, zegt Renske. “Mijn buurvrouw leest bijvoorbeeld elke avond een verhaaltje uit het boek voor aan haar kinderen. De buurmeisjes komen wel eens naar mij toe om erover te vertellen. Ze zijn nog te jong om te verwoorden wat ze ervan vinden, maar aan hun bekkies te zien vinden ze Sas erg leuk.”
Aangeboden door Make It Easy
In onze gids
Populaire rubrieken