Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Selma is alleenstaande moeder en startte een lunchroom: ‘ik heb het op eigen kracht gedaan’

Door Marijke Helsloot 11 januari 2019

Aan de Plaats in het Stadshart zit een verborgen plek waar je hele lekkere koffie, uitsmijters en Mediterraanse gerechten kunt eten. Bij Enfesso van Zoetermeerse Selma Baytemu is het gezellig, warm, ruikt het heerlijk naar eten en hoor je vrolijke muziek. Ook al is er een vaste menukaart: Selma duikt het liefst de keuken in om voor jou iets te koken naar wens. “Hier kom je bij mij thuis”.

Verstopt plekje

Met haar vriendelijke glimlach, opgemaakte lippen en in een mooie jurk ontvangt eigenaresse Selma Baytemu jou bij haar ‘thuis’. De gastvrije Selma woont pas twee jaar in Zoetermeer. Als alleenstaande moeder van twee dochters wilde ze haar droom najagen: een eigen lunchroom. “Een aantal maanden heb ik in een koffiezaak van een vriend in de Rotterdamse Markthal geholpen. Toen begon het zo te kriebelen dat ik stappen heb gezet om een eigen zaak te starten. Ik verhuisde naar Zoetermeer en vond dit leuke pand aan de Plaats. Het is een verstopt plekje dat nog niet alle Zoetermeerders ontdekt hebben.

Posters

Wand

Aan de wand in de lunchroom hangen prachtige kunstwerken met twee vrouwen met witte vleugels. “De posters zijn door een Turkse kunstenaar gemaakt. Zij bieden mij houvast in mijn bestaan als alleenstaande moeder en ondernemer. De vrouwen staan voor vrijheid, vrouwelijkheid en kracht. Precies de waarden die heel belangrijk voor mij zijn om verder te groeien als persoon. Alle vrouwen hebben deze elementen in zich. De vraag is alleen of je er wel of geen gebruik van wilt of durft te maken. Als je op je eigen kracht vertrouwt, krijg je vleugels.”

‘De lekkerste koffie’

Enfesso Zoetermeer
De ‘lekkerste koffie’bij Enfesso volgens Selma

Aan het raam van Enfesso heeft Selma een poster opgehangen met ‘de lekkerste koffie’. “Klanten vragen weleens welke koffietest dat is geweest. Maar ik heb die poster zelf gemaakt want ik vind namelijk dat ik de lekkerste koffie schenk. Zodra mijn klanten de versgemalen bonenkoffie hebben geproefd, zijn ze het met mij eens en komen ze ervoor terug.”

Mediterraanse sferen

Enfesso Zoetermeer
Taarten bij Enfesso

De culturele invloeden van de Turkse Selma vind je terug bij Enfesso. De tosti’s zijn gemaakt van Turks brood, de baklava staat tussen de cheesecake, worteltjestaart en karamel brownies. En de linzensoep, tapas, olijven en gegrilde aubergines op de rijkelijke belegde broodjes zorgen voor Mediterraanse sferen. “Ik ben een wereldburger dus ik kook echt alles. En door onze volle borden ga je hier met een goed gevulde maag weer weg.”

Uitsmijter

“Een klant vroeg mij eens een uitsmijter te maken. Ik wist helemaal niet wat het was. Maar toen ik eenmaal door had hoe ik dit moest bereiden, heb ik er een eigen variant van gemaakt. De gewone kaas en ham uitsmijter hebben we uiteraard ook op de kaart staan. Maar onze speciale variant is met groente, spicy worst, tomaten, ui, peper en kruiden. Hier komen Zoetermeerders vaak voor terug. Sommigen noemen het zelfs de lekkerste uitsmijter van Zoetermeer”, zegt Selma trots.


Meer over Enfesso ontdekken?

Enfesso koffiebars

Geopend09:00 - 18:00

Plaats 15, Zoetermeer

Bekijk meer:koffiebars

Lees ook

Brouwerij Lange Lijs Zoetermeer

Robbert Gorter van Brouwerij de Lange Lijs: “Mijn vader noemde mij altijd Lange Lijs”

Een aantal jaren geleden begon Robbert Gorter als hobbyist met het thuis brouwen van bier. Het mislu...

Toppie! Deze ondernemende Zoetermeerders maken de lekkerste dingen klaar

Jeej, wat hebben we veel culinair talent in Zoetermeer! Gelukkig hebben al die getalenteerde bierbro...
Behangservice Priscilla

Priscilla plakt niet alleen huiskamers maar ook kinderen achter het behang

Heb je de zwarte bus met roze letters van Behangservice Priscilla weleens zien rijden door de stad? ...

adv.